Rajoy overleeft vertrouwensstemming niet

De Spaanse ontslagnemend premier Mariano Rajoy is er opnieuw niet in geslaagd een regering op de been te brengen. Bij een vertrouwingsstemming in het parlement haalde hij maar 170 van de 350 stemmen. Het ziet er dus meer en meer naar uit dat Spanje afstevent op nieuwe verkiezingen, de derde in een jaar tijd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De conservatieve leider Mariano Rajoy had bij de vertrouwensstemming in het Spaanse parlement een absolute meerderheid nodig om hem aan een nieuwe ambtstermijn te helpen. Die heeft hij zoals verwacht niet gekregen: hij kwam zes stemmen tekort. Behalve van zijn eigen Partido Popular kreeg Rajoy ook steun van de nieuwe liberale partij Ciudadanos, maar de socialisten stemden tegen.

Rajoy heeft nu nog tot eind oktober om de nodige steun te vinden. Als dat niet lukt, wordt het parlement ontbonden en komen er nieuwe verkiezingen, de derde al binnen een jaar tijd.

Bij de verkiezingen van eind vorig jaar stortte het Spaanse tweepartijenstelsel (PP en PSOE) in elkaar door de opkomst van Ciudadanos en de links-radicale beweging Podemos. De Partido Popular van Rajoy is nog steeds de grootste partij, maar heeft geen meerderheid. Na de verkiezingen in juni zijn de verhoudingen nauwelijks gewijzigd.

Meest gelezen