© BELGA

De Wever haalt hard uit naar partij Spaanse premier: “Ze zouden echt moeten zwijgen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is misnoegd over de uitspraken van de partij van Spaanse premier Rajoy. “De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten”, klonk het. “Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular echt moeten zwijgen”, repliceert De Wever aan VRT NWS.

mg

“De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten. Veel lessen heeft Spanje van die partij dus niet te trekken”, reageerde de Partido Popular op de uithalen van Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). “Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular toch echt moeten zwijgen”, vindt De Wever.

De Partido Popular pikt de bemoeienis van België in de Catalaanse kwestie niet meer. Jambon zei dat de Spaanse regering vreedzame mensen in elkaar sloeg, en ze democratisch verkozen politici liet opsluiten.

De Wever blijft achter zijn minister staan. “Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat gewoon schuldig verzuim.”

“Hier gebeuren zaken die wij in geen enkel land van de Europese Unie zouden moeten tolereren. Of men het nu eens of oneens is met de Catalanen doet er eigenlijk niet toe. Je sluit geen mensen op omdat ze gewoon hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je gewoon niet. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie”, zegt De Wever.

Catalonië

Nadat Puigdemont en zijn regering de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen, zette de Spaanse regering hen af. Daarna werd de afgezette regering aangeklaagd voor opruiing, rebellie en onwettig gebruik van belastinggeld. Acht ex-ministers werden opgesloten in de gevangenis. Voor Puigdemont en vijf ministers die naar Brussel waren gereisd werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Zondag gaven de politici zich vrijwillig aan bij de politie in Brussel. Ze werden ’s nachts vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER