‘Gentstudent’ dealt drugs per post en het is niet evident om daartegen op te treden

© if

© blG

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Via de website gentstudent.nl kan je wiet bestellen die thuis wordt geleverd. De naam verwijst naar een populaire Snapchatgroep waarvan veel Gentse studenten lid zijn. “Maar het merk Gent mag niet worden misbruikt”, zegt burgemeester Termont. De visitekaartjes van de dealers circuleren sinds kort zelfs op secundaire scholen. Volgens de politie is het verdelen van die kaartjes strafbaar.

Sander Luyten en jan claeys

Geen zin om te koken? Dan bel je Deliveroo. Geen tijd om naar Nederland te rijden om marihuana te kopen? Dan surf je naar gentstudent.nl. Daar beloven dealers goede wiet – NLX (“perfect voor beginners”), Power Plant (“smaakt naar limoen, fris en licht zoet”) of K2 – tegen “lage prijzen”. De drugs worden discreet en binnen de 24 uur aan huis geleverd. Voor wie geen joint kan rollen, zijn kant-en-klare exemplaren te koop.

Online drugs bestellen is geen nieuw fenomeen, de verwijzing naar Gent is dat wel. Voor alle duidelijkheid: het stadsbestuur heeft met deze illegale handel ­uiteraard niets te ­maken. Burgemeester Daniël Termont reageert dan ook ontstemd: “Dit kan natuurlijk niet. De naam Gent is een merk dat mag worden gebruikt, maar niet misbruikt. Zeker niet in verband met drugs.”

Ook bij minderjarigen

Gentstudent is een hashtag op Instagram en Twitter, en de naam duikt ook op in verschillende Facebookgroepen met samen tienduizenden leden. Maar de Nederlandse webwinkel wil met zijn naam vooral refereren aan de gelijknamige, erg populaire Snapchatgroep. “Daar zijn heel wat studenten lid van en dat is onze voornaamste doelgroep.”

Om reclame te maken voor hun handel, laat Gentstudent visitekaartjes verspreiden in de gebouwen van de Universiteit Gent en de hogescholen, en in cafés. Reclame gericht op meerderjarigen, dus. Maar onlangs kwamen ook minderjarigen ermee in contact. Zo doken visitekaartjes op in een Gentse middelbare school.

Eén ouder schrok zich een bult toen zijn dochter thuiskwam met zo’n kaartje. “Ik ben niet kwaad op mijn dochter want zij heeft niets gekocht – het interesseerde haar niet. Maar andere kinderen zijn misschien vatbaarder voor dit soort praktijken, al was het maar uit nieuwsgierigheid.”

De ouder heeft de directie van de school niet verwittigd. “Mocht mijn dochter iets hebben gekocht, dan had ik dat wel gedaan. Toch straf dat je zoiets nu ook al via het internet kan kopen.”

Optreden niet eenvoudig

De lokale politie kent Gentstudent en is al een tijd geleden een onderzoek gestart naar het bedrijf. “Het is helaas niet eenvoudig om daartegen op te treden”, zegt politiewoordvoerder Dirk De Sutter. “De naam mag dan Gents zijn, dit overschrijdt ons territorium want je kan ook van buiten Gent drugs bestellen. De verdeling van die visitekaartjes is strafbaar omdat het een eerste aanzet is tot drugsgebruik. Wie betrapt wordt, wacht dus vervolging.”

De politie roept handelszaken op om de kaartjes te verwijderen als ze die aantreffen in hun zaak. “Dat is de eerste manier om de drugshandel tegen te gaan.”

Dankbare klanten

Gentstudent wil naar eigen zeggen niet dat Gentse studenten nog langer slechte wiet kopen. “Er wordt zo veel troep verkocht tegen belachelijk hoge prijzen. Daar willen we verandering in brengen. We versturen de wiet via de post meteen nadat we de betaling hebben ontvangen. Daar stopt onze verantwoordelijkheid. Er is geen niet goed, geld terug-garantie want het is onmogelijk te bewijzen dat de wiet niet is aangekomen. We zijn geen oplichters en nemen zelf heel wat risico.”

“We hebben ook klanten met medische klachten, zoals slapeloosheid en pijnlijke gewrichten. Voor de buitenwereld klinkt het misschien raar, maar we krijgen heel veel dankbaarheid van die mensen”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen