© SmartGlamour

Small of medium: deze foto's tonen hoe weinig maten betekenen

In de ene winkel pas je in een small, terwijl je in de andere naar een medium of zelf large moet grijpen. En dat fenomeen ligt volledig aan de kledingindustrie. Het Amerikaanse merk SmartGlamour, dat focust op body positivity, heeft een manier gevonden om te bewijzen dat het lettertje in een kledingstuk niet veel voorstelt.

vwh

Ontwerpster Mallorie Carrington maakt kledingstuks voor SmartGlamour in twaalf verschillende maten, gaande van XXS tot 6XL. Om haar creaties te presenteren, nodigde ze niet twaalf maar zestig vrouwen uit. Alle dames dragen haar creaties. Een groep van vijf past perfect in een smal, ook al hebben de vrouwen een verschillende lichaamsbouw en zien ze er anders uit in de outfits. Hetzelfde geldt voor kleren in alle andere maten. De achterliggende boodschap is simpel: de letters of het cijfers in een kledingsstuk zeggen helemaal niets en dat bendarukken de foto’s op de site van het label alleen maar.

“Maten zijn stom”

Het is niet de eerste keer dat wordt aangetoond dat maten eigenlijk geen nut hebben. Eerder dit jaar ging een Amerikaanse vrouw shoppen bij de modeketen Express, waar ze niet in een broek paste. “Maten zijn zo’n bullshit”, schreef ze bij een kiekje van zichzelf in een pashok. “Deze broeken met lage taille zijn beiden maatje 10 (Europese maat 42). Ze komen echt uit exact dezelfde winkel en hebben dezelfde snit. De ene was iets te groot, de andere kreeg ik niet aan. Soms heb ik maat small, soms krijg ik mezelf niet in een large, soms valt maatje 10 van mijn heupen, soms krijg ik het niet aan. Maten zijn stom. Niemand zal ooit weten wanneer je een maatje groter moet nemen wegens het model, de snit of een volledig verkeerde indicatie van de maat. Je bent zoveel meer dan een lijf dat in de kleinste maat moet passen. Je waarde mag niet worden bepaald door een nummer. Niet op de weegschaal, niet in kledij!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer