© Archief Photo News

Messentrekkende carjacker die Genk teisterde riskeert 30 maanden cel

Een 38-jarige man uit Luik riskeert een celstraf van 30 maanden en een geldboete van 800 euro voor verschillende feiten van bedreigingen met een mes in Genk. De man ging er bovendien vandoor met een Mercedes tijdens een testrit. “Maar met de rest heb ik niets te maken, ze willen alles gewoon in mijn schoenen schuiven”, verklaarde hij voor de rechter.

ShDf

In juni van dit jaar werd Genk opgeschrikt door een man die drie dagen lang rondliep met een mes. Te pas en te onpas bedreigde hij verschillende mensen om hen geld afhandig te maken. Zo trok hij het portier open van een geparkeerde wagen terwijl de inzittende vrouw geld wegstak in haar portefeuille. De negentig euro gaf ze uit schrik af.

Verder liep de man ook bij een willekeurige woning via de achterdeur binnen. Opnieuw haalde hij een mes uit zijn rugzak en verplichtte de aanwezige moeder en haar dochter om hem geld te geven. Hier sloeg hij op de vlucht met een buit van 130 euro.

Testritje

Uiteindelijk kon de man gevat worden tijdens een carjacking van een tweedehands Mercedes waarmee hij een testritje maakte. Omdat de uitbater van de garage argwaan had, besloot de man mee te gaan. Uiteindelijk werd ook hij bedreigd met het mes waardoor de dertiger er alsnog met gierende banden vandoor kon gaan.

“Dat geef ik toe”, zegt de man voor de rechter in Tongeren. “Maar ik had te veel gedronken en ik had last van een psychose. Ik weet niet wat me bezielde.” Een uitleg die door de aangestelde dokter in het dossier wordt tegengesproken. De andere feiten ontkent de dertiger met klem. “Alles gebeurde in dezelfde periode als de stommiteit met die Mercedes. Daarom willen ze ook al de rest in mijn schoenen schuiven.”

Blauw mes

Volgens de procureur is er echter bewijslast genoeg voorhanden. “Iedereen herkende de man tijdens een fotoconfrontatie”, zo klonk het. “Bovendien is het mes, met een specifiek blauw handvat, in de Mercedes teruggevonden. Ook dat voorwerp werd door de andere slachtoffers gedetailleerd beschreven.” Er wordt een celstraf van 30 maanden en een geldboete van 800 euro geëist.

Zijn advocaat vraagt een milde toepassing van de strafwet voor de diefstal van de wagen. Voor de andere feiten wordt de vrijspraak gevraagd. Vonnis op 4 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer