Direct naar artikelinhoud
Dierenleed

Animal Rights maakt schokkende beelden in West-Vlaams legkippenbedrijf

Een screenshot uit het filmpje van Animal Rights.Beeld RV / Animal Rights

Geen maand nadat Animal Rights schokkende beelden maakte in het slachthuis van Izegem, legt de dierenrechtenorganisatie opnieuw een schrijnend geval van dierenleed bloot. Een undercovermedewerker filmde gewonde, zieke en gestresseerde scharrelkippen bij de West-Vlaamse eierproducent Pyfferoen, die verschillende legkippenbedrijven bezit.

Volgens de organisatie leven tienduizenden kippen er op elkaar gestapeld tussen de uitwerpselen. Veel kippen hebben kale plekken als gevolg van verenpikken. Gewonde en zieke dieren worden aan hun lot overgelaten en dode kippen blijven liggen. Verder werd vastgesteld dat een groot aantal 'scharrelkippen' in kooien is opgesloten. "Scharreleieren zijn absoluut niet diervriendelijk", aldus Animal Rights. 

"De eieren van deze kippen worden verkocht als scharreleieren, wat neerkomt op bedrog en misleiding van de consument", aldus Nadine Lucas van Animal Rights. "Consumenten hebben het recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt."

Bij de bvba Pyfferoen in Wingene worden volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden voor de productie van scharreleieren. Die worden verwerkt in bijvoorbeeld koekjes of mayonaise, of ze worden als verse scharreleieren verkocht in de supermarkt. Het bedrijf was eerder al op de vingers getikt door de inspectie dierenwelzijn. 

Inspectieteam

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft na het zien van de beelden een inspectieteam naar het scharrelkippenbedrijf in Wingene gestuurd. De minister roept de landbouwsector op om hem te volgen in zijn strijd voor meer dierenwelzijn, anders zullen nog dergelijke beelden naar boven komen. "Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan", aldus Weyts. "Want ook nu zal het betrokken bedrijf klanten verliezen en commercieel bloeden."

'Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan'
Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn

Begin juli nog werd het aantal voltijdse werknemers bij de Inspectie Dierenwelzijn verdubbeld naar 22. Dat gebeurde na wantoestanden in een slachthuis en een broeierij in Tielt. "We voeren het aantal inspecties gestaag op", zegt Weyts nog.

Maar Animal Rights viseert niet specifiek Pyfferoen. "We vermoeden dat de problematiek in de hele sector dezelfde is", zegt voorzitster Nadine Lucas. "Men wil met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk produceren, en dat gaat ten koste van het welzijn en de gezondheid van de dieren."

In Vlaanderen wordt twee derde van alle legkippen gehouden in kooien, waar het dierenleed volgens Animal Rights "nog extremer" is. De organisatie wil dat de productie van kooi-eieren verboden wordt en is een petitie gestart

De organisatie pleit ervoor geen eieren meer te consumeren. "Er zijn genoeg plantaardige vervangers", luidt het. De minister gaat niet mee in die oproep. "Je kan perfect tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor dierenwelzijn kippen kweken en eieren produceren. Dat bewijzen talloze bedrijven in Vlaanderen elke dag", besluit hij.

Lidl

De eieren van Pyfferoen, of producten waar die in zijn verwerkt, zijn te koop bij onder meer de Lidl. De supermarktketen heeft de samenwerking na het zien van de beelden onmiddellijk stopgezet. "De normen waaraan een scharrelei moet voldoen, zijn zeer duidelijk omschreven in het bestek. Als die met voeten worden getreden, is er geen samenwerking mogelijk", zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt.

'De beelden doen vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen'
Isabelle Colbrandt, Lidl

Colbrandt benadrukt dat "de reportage werd gedraaid in stallen waar geen eieren voor Lidl van afkomstig zijn". Dat kan je afleiden uit de code op de eieren, die tot op het hok nauwkeurig is. "De beelden doen echter vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen."

Lidl was in 2012 naar eigen zeggen de eerste Belgische retailer die verse kooieieren schrapte uit het assortiment. Sinds 2016 worden in huismerkproducten zoals mayonaise en andere koude sauzen alleen nog vrije-uitloopeieren verwerkt.

Eerder dit jaar was er veel verontwaardiging toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde uit een varkensslachthuis en een kippenkwekerij in Tielt en een runderslachthuis in Izegem.

VTM zendt morgenavond een reportage uit over Animal Rights. Cathérine Moerkerke mocht uitzonderlijk mee tijdens de nachtelijke bezoeken aan het legkippenbedrijf. Haar verslag ziet u morgen om 21.40 uur in Cathérine.