© Jimmy Kets

Paradise Papers: Janssen Pharmaceutica en Ageas parkeren miljoenen in fiscale paradijzen

Verzekeringsmaatschappij Ageas en Janssen Pharmaceutica zijn twee Belgische bedrijven die via fiscale paradijzen - legaal - miljoenen euro’s belastingen hebben ontweken. De namen werden zonet door journalist Lars Bové van De Tijd bekendgemaakt in het tv-programma ‘Van Gils & Gasten’. “We hebben doortastende maatregelen nodig”, zei Europees Commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici.

rh,b

Zondagavond raakte bekend dat tal van bedrijven en schatrijke individuen allerlei constructies gebruiken om belastingen te ontwijken. Op het tot nu toe bekende lijstje staan namen als de Britse Queen of de muzieksterren Bono en Madonna.

Een internationaal team van onderzoeksjournalisten brengt deze week verslag uit. De kranten Le Soir, De Tijd en magazine Knack publiceren vanaf vandaag namen van Belgische betrokkenen. Janssen Pharmaceutica en verzekeraar Ageas werden gisterenavond op tv al genoemd door Lars Bové, maar hij wees ook naar sportkledingmerk Nike “dat in ons land al miljoenen euro Vlaams subsidiegeld heeft gekregen voor het logistieke centrum in Laakdal”. Later deze week volgen meer namen van Belgische bedrijven.

De journalisten baseren zich op 13,4 miljoen gelekte documenten, waarvan meer dan de helft afkomstig is van het advocatenkantoor Appleby dat gebaseerd is in Bermuda, een van de talrijke belastingparadijzen waar de groten der aarde onderdak vinden.

Europees Commissaris Pierre Moscovici wil dat de Europese lidstaten het eens raken over de publicatie van een zwarte lijst met alle belastingparadijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer