Franstalig evenement veroorzaakt communautaire rel in Vlaams CC

© rdb

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het gemeentebestuur van Zaventem overweegt om een Franstalig evenement in CC De Factorij te annuleren. “De promotie gebeurde enkel in het Frans en dat is tegen de regels”, volgens N-VA. “Niet zo”, zegt Open VLD.

Dieter De Beus

Er is mogelijk een communautaire rel op til in Zaventem. De UF wilmet de Association Culturelle Francophone de Zaventem ASBL op 8, 9 en 10 december het cultuurevenement ‘Arty Show’ organiseren in CC De Factorij in Zaventem.

Dat is niet naar de zin van enkele Vlaamsgezinden, die een provocerend optreden van burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (DéFi) vrezen.

VB, het Taal Aktie Komitee en Voorpost willen de show een bezoek te brengen. Dan gaan de poppetjes geheid aan het dansen. Maar of de Arty Show ook echt zal plaats vinden, is maar de vraag. N-VA wil het evenement laten annuleren omdat het taalreglement niet werd gerespecteerd. Coalitiepartner Open VLD ziet geen probleem.

Affiches

Affiches of flyers over de Arty Show vind je nergens in het straatbeeld. Enkel op de website van de Association Culturelle Francophone de Zaventem ASBL en de Citoyens De Zaventem - dat in een recent verleden meermaals provocerende brochures buste bij de Zaventemenaren - wordt ernaar verwezen.

Dat gebeurt eentalig Frans, wat volgens de N-VA niet kan. “Zo kort voor de verkiezingen lijkt dit op een nieuwe provocatie”, zegt schepen bevoegd voor Vlaams Karakter en Taalbeleid Erik Rennen (N-VA).

“Het zou mij niet verwonderen indien Maingain er komt spreken. Anderstalige optredens zijn toegelaten, maar het CC-reglement zegt wel duidelijk dat al de communicatie in het Nederlands moet gebeuren.”

“De Association Culturelle Francophone de Zaventem ASBL voert die communicatie ééntalig Frans op haar website en is dus in overtreding. Wij gaan op het college voorstellen om dit event te annuleren.”

Geen provocatie

Coalitiepartner Open VLD is niet geneigd dat voorstel te steunen. “Ik zie niet meteen een provocatie”, zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD). “De aanvraag gebeurde door UF en alle communicatie met de diensten gebeurde in het Nederlands. UF heeft net als andere politieke partijen het recht om evenementen te organiseren in het CC. N-VA liet er enkele maanden geleden ook Theo Francken spreken.”

“Dat er een Franstalige aankondiging staat op de eigen website vindt Holemans geen probleem. “Indien ik een verjaardagsfeestje wil geven in het CC, mag ik het uitnodigingskaartje ook in het Chinees opstellen. Ik vind het vooral erg jammer dat ons cultuurhuis het decor wordt van een communautair debacle.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen