Direct naar artikelinhoud
Expo top 10

Intieme snapshots of een mysterieuze spion? Deze 10 expo's mag u deze week niet missen

Thomas Vandenberghe in de Antwerpse galerie Stieglitz 19Beeld thomas vandenberghe courtesy stieglitz19

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Thomas Vandenberghe

Thomas Vandenberghe noemt zichzelf een dagboekfotograaf. Zijn snelle snapshots vertellen intieme verhalen waarvan hij niet zeker is of ze wel voor onze ogen bestemd zijn. 'Juridisch ga ik niet over de schreef, emotioneel schuur ik wel tegen de rand.'

Lees hier ons gesprek met Thomas Vandenberghe.

Tot 31/1 in Stieglitz 19, Antwerpen. stieglitz19.be

6 dotsBeeld thomas vandenberghe courtesy stieglitz19

2. Ai Weiwei - Mirror

Met 20.000 foto's in het Antwerpse FOMU wil China's beroemdste kunstenaar ons overdonderen, en een spiegel voorhouden. Mirror, zo heet Ai Weiweis allereerste fototentoonstelling in België. Een expo die je kan lezen als een gedicht.

Lees hier ons interview met Ai Weiwei.

Tot 18/1 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

2. Ai Weiwei - Mirror
Beeld BELGA

3. Jean Gilbert. Peintre en bâtiment

De Brusselse schilder Jean Gilbert doet denken aan een architect: hij maakt eerst een plan en levert dan zijn werk op. Hij denkt aan het beeld in de omgeving, hij werkt met kleur en licht. Deze expo is meer dan een retrospectieve: samen met de kunstenaar ging Bozar op zoek naar interventies en een scenografie die verrassen in Horta's Paleis voor Schone Kunsten.

Tot 7/1 in Bozar, Brussel. bozar.be

Jean GilbertBeeld Jean Gilbert

4. Mata Hari, de mythe en het meisje

Exact 100 jaar na haar executie vertelt Leeuwarden voor het eerst het volledige verhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Wereldberoemd geworden als exotische danseres, acuut ten onder gegaan aan een overdosis spionage. Maar was ze echt schuldig?

Lees hier ons verslag over Mata Hari, de mythe en het meisje.

Tot 2/4 in Fries Museum, Leeuwarden. friesmuseum.nl

4. Mata Hari, de mythe en het meisje
Beeld rv

5. Jasper Johns. Something Resembling Truths

Jasper Johns, zowat de duurste nog levende kunstenaar, schilderde in 1958 de Ameri­kaanse vlag. Een schilderij waar de kunstgeschie­denis niet omheen kan. De Royal Academy of Arts in Londen toont nu een overzicht van het rijke oeuvre van deze schilder, én zijn iconische Flag.

Lees hier ons verslag over Something Resembling Truths.

Tot 10/12 in Royal Academy of Arts, Londen. royalacademy.org.uk

FlagBeeld Jasper Johns

6. Extra-Citizen

Kunsthal Extra City in Antwerpen zoekt een tweede adem: sterke actuele kunst over stedelijkheid, over openbare ruimte, vervuiling of over de manier waarop mensen leven in de stad. Maar: toegankelijk gebracht, zodat iedereen iets aan heeft. Te beginnen met een expo over burgerschap: Wat betekent het om een burger te zijn? Wie woont er eigenlijk in onze stad en wie hoort er wel en niet bij?

Lees hier ons interview met Adinda Van Geystelen, de directrice van Kunsthal Extra City: "Beeldende kunst preekt teveel voor eigen parochie".

Tot 10/12 in Kunsthal Extra Citizen, Antwerpen. extracitykunsthal.org

Filmstill uit 'To be framed' van Zbyněk Baladrán (2016)Beeld Zbyněk Baladrán

7. Rita McBride: Explorer

Airconditioners, buizen, dakramen, telecommunicatiekastjes: de Amerikaanse kunstenares Rita McBride laat zien hoe beeldhouwkunst en architectuur elkaar inspireren, door vormen te tonen die vaak over het hoofd worden gezien. Ze transformeert en speelt met materialen, afmetingen, functionaliteit en formalisme. En over drie verdiepingen presenteert ze ook nieuw werk: Guide Rails, of hoge witte structuren die verwijzen naar de houten omheiningen in de heuvels van Santa Monica, die ooit de weg toonden naar de privéranch van de beroemde komiek en cowboy Will Rogers.

Tot 7/1 in WIELS, Brussel. wiels.org

White Elephant (2005)Beeld Jason Mandella, Courtesy Alexander and Bonin, New York

8. Bruce Davidson. American Photographer

84 jaar is hij intussen, de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson die de sociale veranderingen in zijn land voor zijn lens zag gebeuren. Hij was niet de observator die kwam voor een snel beeld, Davidson lééfde met zijn onderwerpen. Bleef een jaar bij The Jokers, een bende uit New York, en toonde hen als treurige tieners. Of hij trok op met de burgerrechtenbeweging. In het Nederlands Fotomuseum zijn nu de iconische zwart-witbeelden te zien die hij nam van de fifties tot het nieuwe millennium.

Lees hier ons interview met Bruce Davidson.

Tot 7/1 in Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. nederlandsfotomuseum.nl

Brooklyn Gang (1959)Beeld ©Bruce Davidson /Magnum Photos

9. Gerhard Richter - Over Schilderen

Feit: Gerhard Richter is 's werelds belangrijkste schilder. Zet hem gerust in hetzelfde rijtje als Picasso en Van Gogh. Sommige kennen hem van zijn ontroerende portretten, anderen houden van zijn wilde abstracte werken. Kenner Bent Van Looy noemt Richter tien schilders in één. "En in elk genre is hij ook telkens de beste." Maar is ook hij slim, bedachtzaam en complex. Een kunstenaar die alle uithoeken van de schilderkunst aftast. Voor het eerst in veertig jaar is het werk van dit genie in ons land in volle glorie te bewonderen.

Lees hier ons portret over Gerhard Richter. 

Tot 18/2 in S.M.A.K., Gent. smak.be

Torso (1997)Beeld Eric de Mildt

10. Kattenliefde. Negen levens in de kunst

Ze krabben, blazen en laten overal een spoor van vernieling en haar achter. Vanwaar dan toch die allesverzengende affectie voor poezen? De expo Kattenliefde zoekt de verklaring in de kunst.

Lees hier ons verslag over Kattenliefde.

Tot 14/1 in de Kunsthal, Rotterdam. kunsthal.nl

Ayako Rokkaku, untitledBeeld gallery delaive