© Photo News, RR

Zoontje terreurverdachte zamelt geld in voor vader

Youssef, de tienerzoon van de van terrorisme verdachte Antwerpse prediker Tarik Chadlioui, roept de moslimgemeenschap in een filmpje op om geld te doneren voor zijn vader in de gevangenis. De oproep heeft al meer dan 10.000 euro opgeleverd.

Joris VAN DER AA

De 43-jarige Tarik Chadlioui, beter bekend onder zijn alias Tarik Ibn Ali, werd vier maanden geleden opgepakt in het Britse Birmingham, op vraag van het Spaanse gerecht. Justitie in Spanje ziet de prediker, die tot twee jaar geleden nog in Borgerhout woonde, als de religieuze leider van een terreurcel die in Mallorca een bloedbad wou aanrichten onder toeristen. Chadlioui wordt er ook van verdacht jongeren te hebben “klaargestoomd” voor de jihad.

Chadliou ontkent de beschuldigingen en stelt dat hij altijd propaganda heeft gevoerd tegen terrorisme en extremisme. Hij verblijft nu nog in een gevangenis in Groot-Brittannië, maar zal wellicht zeer binnenkort worden overgeleverd aan Spanje.

“Waar zijn jullie nu?”

De salafistische Nederlandse tv-zender Islaam.tv voert sinds enkele weken een geldinzamelingsactie ten voordele van Tarik Chadlioui en zijn gezin. Chadlioui zou ruim 40.000 euro nodig hebben om zijn advocaten te betalen en zijn vrouw en acht kinderen te onderhouden.

Youssef, de 14-jarige zoon van de omstreden prediker, speelt een centrale rol in de inzamelingscampagne. In een filmpje dat sinds zondag viraal gaat op sociale media, roept hij de moslims op om massaal geld te doneren. “Mijn vader is naar jullie moskeeën gekomen om te helpen om geld in te zamelen. Hij hielp jullie om moskeeën te bouwen in België, Frankrijk, Duitsland of Noorwegen, daarvoor liet hij ons achter. Mijn vader zit nu in gevangenis. Waar zijn jullie nu om hém te helpen zodat we hem vrij kunnen krijgen?”

© rr

“Dit kind slaakt een noodkreet aan de moslimgemeenschap om zijn vader te helpen, zoals het eigenlijk ook een verplichting is in de islam”, aldus een expert radicalisering bij de federale politie. “Die zoon wordt eigenlijk gebruikt om de moslims emotioneel te beïnvloeden. De jongen doet dat in zeer goed Arabisch én Berbers, wat erop wijst dat hij een goede scholing heeft gekregen. Hij treedt nu al in de voetsporen van zijn vader”, aldus de politieman. Sinds het filmpje van het zoontje van de terreurverdachte werd gelanceerd, zou de campagne al meer dan 10.000 euro hebben opgeleverd.

Tarik Chadlioui heeft een grote aanhang in Europa. “Hij is erg geliefd bij de Berberse bevolking, die hem helemaal niet beschouwt als een extremist”, aldus de politie-expert. “Zij ziet Chadlioui als een goedlachse, gezellige prediker die hen aanspreekt in hun eigen taal. De Maghreb-gemeenschap is er dan ook vast van overtuigd dat hij ten onrechte in de gevangenis zit.”

De politie-expert ziet Chadlioui niet als een onschuldige prediker. “Chadlioui heeft niet echt een eigen ideologie, hij is een huurling. Hij doet waarvoor je hem betaalt. Huur je hem in om grappen te maken op je bruiloft, dan zal hij dat doen. Huur je hem in om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe moskee, dan zal hij ervoor zorgen dat de benefiet een succes wordt. En als je vraagt om geld in te zamelen voor Syrië, dan doet hij dat ook. En een aantal van zijn speechen kun je alleen maar interpreteren als een verheerlijking van de jihad.”