© BELGAONTHESPOT

Bijna derde van patiënten die voordeel zou ondervinden van radiotherapie krijgt die niet

Niet alle kankerpatiënten die geholpen zouden zijn met radiotherapie, krijgen die. Dat blijkt uit recent onderzoek van dokter Yolande Lievens van het UZ Gent. "We weten dat in België 53 procent van alle kankerpatiënten radiotherapie nodig heeft. Toch krijgt maar 37 procent de nodige behandeling: een grote kloof."

Radiotherapie is een van de drie pijlers in kankerbehandeling, naast chemotherapie en chirurgie. De stralen doden de kankercellen door hun DNA te beschadigen, maar dat kan ook gezonde omliggende cellen beïnvloeden. Bij moderne radiotherapie is dat anders. "We zagen de voorbije twintig jaar een enorme technologische evolutie. Dankzij betere radiotherapietechnieken, parallel met betere beeldvorming, kunnen we de straling beter op de tumor richten en de dosis errond beperken", zegt Lievens. "Door die gerichte bestraling kunnen we de tumor beter controleren, zijn er minder nevenwerkingen en wordt de bestralingsduur verkort. Dat verbetert de levenskwaliteit van de patiënt."

Vandaag, 150 jaar na de geboorte van de Poolse grondlegger Marie Curie, lanceert de Europese Vereniging van Radiotherapie Oncologie (ESTRO) een bewustmakingscampagne om de voordelen van radiotherapie te beklemtonen.

Dat is nodig, vindt Lievens. "We zien dat niet alle patiënten aan de nodige radiotherapie toekomen. Dat heeft verschillende oorzaken. "Verwijzers moeten zich bewust zijn van de voordelen van radiotherapie. Maar het is ook belangrijk dat de behandeling toegankelijk is en correct wordt terugbetaald." Vandaag betaalt de overheid tot maximaal 6.000 euro per behandeling. "Dat bedrag is onvoldoende voor een moderne bestralingsbehandeling", besluit Lievens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer