Artsensyndicaat sabelt denkpiste van Maggie De Block neer

© IMAGEGLOBE

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werkt aan verschillende initiatieven “om fraude en verspilling in de gezondheidszorg ­terug te dringen”. Een kliklijn, waar zowel patiënten als artsen zouden terechtkunnen, is een van de pistes. Dat zegt De Block na de ­oproep van gezondheidseconoom Lieven Annemans. Hij pleit daarvoor omdat geldzucht voor grote problemen zorgt in de gezondheidszorg. Het BVAS, de grootste artsenvereniging van het land, is echter allerminst gelukkig met de denkpiste. "Dit brengt intentioneel het vertrouwen tussen arts en patiënt schade toe", aldus voorzitter Marc Moens.

jonas mayeur

De ziekenfondsen zijn alvast bereid om het meldpunt te ­organiseren. “In Nederland is het er al, en het werkt erg goed”, zegt Michiel Callens, directeur bij de CM. “Tips van patiënten kunnen helpen om vernuftige constructies op het spoor te komen die anders onder de radar blijven.”

Door strenger te controleren hoopt de ziekteverzekering tot 25 miljoen euro extra op jaarbasis te recupereren. Ter vergelijking: het Riziv vorderde vorig jaar 11,6 miljoen euro ­terug van zorgverleners die te veel hadden aangerekend door een onbewuste fout, verspilling of fraude. Fraude betekent dat behandelingen worden aangerekend die niet zijn uitgevoerd. Bij verspilling gaat het om het aanrekenen van behandelingen die volgens de richtlijnen niet nodig zijn.

"Stemmingmakerij"

Voor voorzitter Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten is dat stemmingmakerij en meer dan een brug te ver. "Zo een kliklijn is fundamenteel verontrustend." Moens is allerminst mals voor de ziekenfondsen, omdat de suggestie van hen zou komen. "Alle informatie (diagnoses, nvdr.) zou zo naar de mutualiteiten moeten gaan. Daar wil men dan standaardprofielen van maken en iedereen die afwijkt is dan fraudeur of schrijft te veel voor.""Ze willen zelf bepalen wat hun leden, onze patiënten, nog als behandeling mogen krijgen", voegt het BVAS toe in een persmededeling. Patiënten die dan buiten de norm vallen, zouden dan pech hebben. "Kookboekgeneeskunde", klinkt het. "Het is niet aan de mutualiteiten om de patiëntenzorg te organiseren. Zij verkopen verzekeringen, zetelen in tal van raden van bestuur van ziekenhuizen, baten honderden apotheken uit, mediatheken en thuiszorgwinkels en dergelijk meer. Als er al fraude en overconsumptie zou bestaan, dan zijn zij daar volop bij betrokken."

Lees ook: Stelende dokters en vier andere kwalen van onze gezondheidszorg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen