Te koop voor een spotprijsje: kasteel van omstreden horecabaas

© mvn

Het Kasteel Doeveren langs de Sijslostraat in Oostkamp staat te koop. Het pand was ooit de woning van de omstreden horecabaas Philip Calleeuw.

aft

Nog tot 27 november kan je een bod uitbrengen op het historische Kasteel Doeveren langs de Sijslostraat in Oostkamp. Het prachtige gebouw, omgeven door een park met grote vijver, staat op een domein van liefst 28.000 vierkante meter. Het pand was eigendom van verschillende adellijke families, maar op het einde van de twintigste eeuw werd het verkocht aan de Dienst Toerisme van Brugge, die grote renovatiewerken liet uitvoeren.

Het Kasteel Doeveren behoorde tot het imperium van de omstreden Brugse horecabaas Philip Calleeuw, tegen wie al jaren een onderzoek loopt wegens grootschalige fiscale fraude en witwaspraktijken. Hij en zijn vrouw werden vorig jaar doorverwezen naar de strafrechter. Om zijn torenhoge schulden bij de fiscus en de RSZ af te lossen werden zijn zeven horecazaken in Brugge al verkocht. Dat bracht 13,5 miljoen euro op. Niet genoeg om de totale schuld van 18,9 miljoen euro af te lossen. En nu volgt ook het Kasteel Doeveren, waar Calleeuw tot over enkele jaren geleden woonde. Maar na een inbraak verhuisde hij met zijn vrouw naar een villa in Lichtervelde. Het Kasteel Doeveren was sindsdien hun weekendverblijf.

Te koop voor 324.000 euro

Het startbod bedraagt slechts 324.000 euro. “Dat die prijs zo laag ligt, komt omdat uitbreidingen naar een hotel of handelszaak niet mogelijk zijn omdat het in natuurgebied ligt”, zegt vastgoedexpert Chris Tanghe van Troostwijk Real Estate. “Niettemin is er al veel belangstelling en brachten al 60 personen een bod uit. Het hoogste bod bedraagt momenteel 340.000 euro.”

Omdat het kasteel eigendom was van de failliet verklaarde vennootschap van Calleeuw, moet elk bod langs de curator passeren die het al dan niet kan aanvaarden om de schulden verder aan te zuiveren. Ook de rechtbank van koophandel zal de verkoop uiteindelijk moeten goedkeuren. Komende vrijdag kan je het kasteel om 13 uur komen bezichtigen. De villa in Lichtervelde staat trouwens ook nog altijd te koop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen