Direct naar artikelinhoud
Zwarte Piet

Roetpiet duikt vooral op in de grote stad, elders blijven Pieten zwart

Een 'roetpiet' in AntwerpenBeeld BELGA

De knecht van Sinterklaas verbleekt amper onder de zwartepietendiscussie, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Een Vlaamse rondvraag lijkt dat te bevestigen: enkel in de grote stad vindt de roetpiet ingang. 

In het merendeel van de Nederlandse gemeenten is de helper van Sinterklaas een traditionele zwarte piet. Dat leert de Pietenatlas 2017, een rondgang van de Stentor, het AD en alle regionale zusterkranten onder 271 van de 388 gemeenten of sinterklaascomités in Nederland.

In 238 van die plaatsen is de Piet zwart of (donker)bruin. Zeventien comités geven aan dat er ook roetveegpieten tussen de traditionele zwarte pieten lopen. In amper drie gemeenten doen alleen maar roetpieten mee aan de intocht: in Meppel, Amsterdam en Den Haag. Rotterdam maakt de kleur van Piet pas een dag voor de intrede bekend. En Utrecht maakt voor het laatste jaar gebruik van de klassieke Pieten. 

"Pieten zijn zwart"

Ook in Vlaanderen lijken heel wat steden en gemeenten voor de traditionele knecht van de Sint te kiezen. Op de intredes die het voorbije weekend plaatsvonden - in Kortrijk en Hasselt - kleurden de pieten zwart. En ook bij verschillende optochten die gepland staan - onder meer in Sint-Niklaas en Dessel - wordt niet afgeweken van de traditionele knecht. "De rode lippen en grote oorbellen zijn verdwenen", zegt Annelies Quartier van het Koninklijk Feestcomité der Stad Hasselt. "Maar we vinden dat de pieten zwart moeten zijn. Ook omdat ze anders  te herkenbaar zijn. We willen vermijden dat de kinderen meteen zien om wie het gaat."

'We vinden dat de pieten zwart moeten zijn. Ook omdat ze anders te herkenbaar zijn'
Annelies Quartier van het Koninklijk Feestcomité der Stad Hasselt

Een bezwaar dat in Nederland blijkbaar ook meespeelt. Veel intochtcomités gaven daar aan dat in de kleinere steden en dorpen het risico te groot is dat de acteur herkend wordt door het ontbreken van een dikke laag schmink. 

De VRT daarentegen blijft kiezen voor de roetveegpiet, waardoor die dus ook de helpers zullen zijn van Sinterklaas op de intrede in Antwerpen.