Deze online weddenschappen baren hulpverleners grote zorgen

© You Tube

De ‘zout op ijs’-challenge, de ‘walvisuitdaging’, de ‘deo’-challenge en nu dus de ‘bleekwaterweddenschap’. Jongeren zoeken steeds nieuwe kicks op en laten zich op het internet uitdagen om weddingschappen aan te gaan waarvan ze de gevolgen vaak onvoldoende kunnen inschatten. De uit Amerika overgewaaide ‘bleach challenge’, waarbij jongeren bleekwaterdrinken, is de nieuwste rage en volgens toxicoloog Jan Tytgat levensgevaarlijk.

tg

In Amerika experimenteren jongeren er al langer met en verschijnen er geregeld filmpjes op You Tube van jongeren die elkaar aanzetten om bleekwater te drinken. Bij ons is het eerste slachtoffer van ‘bleach challenge’ nu bekend. Toch wordt gevreesd voor een nieuwe levensgevaarlijke rage.

De 17-jarige jongen uit Sint-Pieters-Leeuw die op de spoedafdeling werd opgenomen na het drinken van bleekwater om een weddenschap van 10 euro heeft geluk gehad, zegt toxicoloog professor Jan Tytgat van de KU Leuven. “Want het is sommige gevallen dodelijk. Het bleekwater tast de slokdarm aan en veroorzaakt inwendige brandwonden. Erger nog is het wanneer het bleekwater tot in de maag komt en het gevaarlijke chloorgas wordt gevormd”, zegt Tytgat. Hij waarschuwt jongeren voor de zware gevolgen. “Een paar tientallen milliliter javelwater kan dodelijk zijn.”

Het is alleszins niet de eerste absurde internetrage. Denk maar aan de ‘salt and ice challenge’ waarbij tienerszout en ijsblokjes op hun huid laten branden. Zo lang mogelijk. Met ernstige brandwonden als gevolg.

De trend begon halfweg januari te circuleren op de sociale netwerken. Eerst in de Verenigde Staten, daarna ook bij ons. De ‘kunst’ bestaat er in om zout en ijsblokjes zolang mogelijk op te huid te laten liggen en het bijzonder brandende gevoel om ter langst vol te houden dus.

“Die combinatie leidt tot een chemische reactie, waardoor er temperaturen tot min twintig graden bereikt worden. De brandwonden die daarbij ontstaan, zijn vaak van tweede (blaasjes) en soms derde graad (open wonden). Beide leiden tot blijvende letsels”, legt Peter Van Rossum van vzw Oscare uit.

Een andere, zelfs bijzonder morbide trend, is de ‘‘blue whale challenge’ of ‘walvisuitdaging’, waarbij tieners50 uitdagingen voltooien, telkens gevaarlijker en gevaarlijker. Het begint bijvoorbeeld met ‘kijk tot 4.20 uur naar een enge film’, tot ‘kras een walvis op je arm’, ‘snij in je lippen’, ‘ga op de rand van een hoog gebouw zitten’ en ‘pleeg zelfmoord’.

Het federaal parket en Child Focus waarschuwden voor de gevaren van deze internethype . “De opdrachten beginnen onschuldig, maar eindigen met jezelf snijden en uiteindelijk zelfmoord plegen. “In België zijn er al zeker 27 jongeren erg ver meegegaan in de uitdaging. Er lopen onderzoek naar de opdrachtgevers”, volgens het federaal parket. Wie onderweg stopt met de uitdagingen, zou worden bedreigd.

“Mensen die aanzetten tot deze uitdaging, maken zich wel degelijk schuldig aan een ernstig misdrijf”, aldus woordvoerder Eric Van der Sypt.

Ook Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst erop dat de meeste vormen van pesterijen nu al strafbaar zijn, ook wanneer ze zich online afspelen. “Cyberpesterijen vallen onder belaging, laster en eerroof en eventueel ook afpersing”, klinkt het. De minister benadrukt dat er ook meer specifiek wordt ingezet op cyberpesten.”

“Laat de jongere weten dat, welke druk er ook uitgeoefend wordt vanuit de online groep, hij / zij wel degelijk de keuze kan maken hier mee te stoppen en dat je hierbij wil helpen. Contacteer indien nodig de zelfmoordlijn op 1813 via telefoon (24/24), chat of e-mail.”

Nog zo een bedenkelijke trend is het ‘spel van de trap’, waarbij aan de trap een menselijke ketting gevormd wordt, die door een groepje anderen moet doorbroken worden om de trap op of af te kunnen. Duw en getrek aan de trap dus en gevaarlijke situaties. Bij ons zijn geen zware ongevallen bekend, in het buitenland wel. Met dodelijke afloop zelfs.

Iets minder gevaarlijk, maar niet helemaal zonder risico, is de ‘deodorant challenge’. De uitdaging bestaat erin een spuitbus deodorant met de sproeikop net boven de huid te houden, en zo lang mogelijk te sprayen. Het resultaat is een verzameling rode vlekjes, die er niet alleen lelijk uit zien, maar ook gevaarlijk zijn omdat ze na een tijdje chemische brandwonden kunnen veroorzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen