Kinesist psychiatrisch ziekenhuis krijgt zes maanden cel voor aanranding van eerbaarheid patiënten

© Joris Herregods

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een kinesist uit Mortsel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel. De 41-jarige man werd schuldig bevonden aan de aanranding van de eerbaarheid van twee patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amedeus.

JaTi, TDK

Begin dit jaar zette het Sint-Amedeus in Mortsel de kinesist aan de deur omdat die zijn boekje te buiten was gegaan. Een 28-jarige vrouw uit Antwerpen liet zich in het najaar van 2016 opnemen in het psychiatrisch ziekenhuis omdat ze heel diep zat na feiten van seksueel misbruik. Omdat ze door haar aanrander met haar hoofd tegen een auto was geslagen, had ze last van haar nek. Daarom werd ze ook behandeld door een kinesist.

Massages van bijna drie uur

“Aanvankelijk waren de massages normaal”, getuigde de vrouw begin februari. “Maar geleidelijk aan werden zijn massages anders. Het leek wel alsof hij sensueler begon te masseren. In het begin duurden zijn massages drie kwartier, na verloop van tijd lag ik soms bijna drie uur op de massagetafel en maakte hij gebruik van speciale lampen om mij heel rustig te krijgen. Hij regelde zelfs dat ik als allerlaatste patiënte van de dag moest langskomen. Achteraf bekeken besef ik dat hij stukje bij beetje verder ging en mijn vertrouwen meer en meer probeerde te winnen. Een beetje zoals loverboys dat doen met jonge meisjes. Op een bepaald moment begon hij zelfs mijn oren en lippen aan te raken met zijn vingers. En even later kuste hij me op de mond. Maar ik was daar niet mee gediend en ben weggegaan.”

De vrouw benadrukte dat er niets meer is gebeurd dan alleen kussen. “Hij heeft me niet seksueel benaderd, maar ik vind dat het gedrag van de kinesist niet door de beugel kan. In een ziekenhuis moet er een vertrouwensband zijn tussen de patiënten en de dokters, verplegers en paramedici. In een ziekenhuis moet je een veilig gevoel hebben.”

Tweede klacht

Er kwam nog een tweede klacht, van een 31-jarige vrouw uit Mechelen. De kinesist had haar armen en benen gestreeld, raakte haar gezicht en lippen aan, en begon haar te kussen. Het ziekenhuis zette onmiddellijk de samenwerking met de kinesist stop.

De correctionele rechtbank van Antwerpen bevond de 41-jarige kinesist maandag schuldig aan de aanranding van de eerbaarheid van twee slachtoffers. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel. Hij moet de twee slachtoffers ook een schadevergoeding betalen. Mogelijk gaat hij nog in beroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen