© Joren De Weerdt

OPROEP. Eén op zeven werknemers gepest: heb jij ervaring met pesten op het werk?

Ruim één op de zeven werknemers in ons land ervaart minstens wekelijks pesterijen op het werk. Dat zegt IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, op basis van een eigen onderzoek waarbij 17.000 werknemers een enquête invulden.

dst

Het komt iets vaker voor bij mannen (17,7 procent) dan bij vrouwen (12,9 procent). De sectoren waar het meest gepest wordt, blijken de industrie en de overheid.

IDEWE definieert pesten op het werk als "een situatie waarin een werknemer doelwit is van negatief sociaal gedrag", met concrete voorbeelden als beledigingen, uitgesloten worden, geroddel of informatie achterhouden zodat werktaken negatief beïnvloed worden.

Pesten op het werk gebeurt vooral in de industrie (21,3 procent van de werknemers) en overheid (19,7 procent) en minder in het onderwijs (10,8 procent) en gezondheidszorg (13,3 procent). IDEWE roept werkgevers op een beleid op te stellen voor meldingen en het aanpakken van pesten, zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon of preventieadviseur, maar ook om onderliggende oorzaken zoals te hoge werkdruk weg te werken.

Heb jij zelf ervaringen met pesten op het werk? Word je zelf gepest? Vertel ons hieronder uw verhaal. U kan zelf kiezen of u dat anoniem wil doen of niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER