© BELGA

© Animal Rights

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kippenbedrijf Wingene moet niet dicht na schokkende beelden Animal Rights

Het West-Vlaamse kippenbedrijf Pyfferoen moet de deuren niet sluiten. Dat bevestigt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Er volgen wel administratieve sancties. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum zei eerder vandaag dat Weyts via zijn inspectiediensten al langer op de hoogte was van de wantoestanden in het kippenbedrijf Pyfferoen. De inbreuken waren toen zwaarder dan wat nu vastgesteld is tijdens de inspecties.

Onafhankelijk Vlaams parlementslid Sanctorum zei eerder vandaag dat een jaar geleden al inbreuken werden vastgesteld in het kippenbedrijf. Het waren wantoestanden die van dezelfde aard zijn als die op de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights kon maken. Toch kon het bedrijf de activiteiten toen verderzetten, klinkt het.

“Inbreuken die worden vastgesteld door de ogen van de inspectie worden administratief afgehandeld, terwijl diezelfde inbreuken vastgesteld door de ogen van het grote publiek - via de lens van Animal Rights - leiden tot maatregelen”, zegt Sanctorum. “Het zou niet mogen dat bedrijven zich minder zorgen maken over de komst van officiële inspectie dan over de komst van een ngo. Dit is puur falen van beleid.”

Volgens Sanctorum is er een probleem met de handhaving op dierenwelzijn. Hij diende enkele weken geleden een motie in om die handhaving door te lichten, maar die werd niet gesteund door de minister, zegt hij. Het parlementslid stelt Weyts dezelfde vraag morgen opnieuw.

© BELGA

Niet representatief

“We zijn ervan overtuigd dat de getoonde beelden en huisvesting niet als representatief voor de gehele Vlaamse leghennensector mogen worden beschouwd.” Dat zegt de organisatie van Vlaams bedrijfspluimvee- en konijnenhouders. “Zeker 95 procent van de pluimveehouders doet het wel degelijk zoals het moet en gaat correct om met dieren.”

De koepel verwijst ook naar de normen en voorschriften waaraan pluimveehouders moeten voldoen om hun eieren als scharrel-, verrijkte kooi-, bio- of vrije-uitloopeieren te mogen bestempelen. Sinds 2012 zijn de kleine, batterijkooien verboden in ons land. Bij scharrelbedrijven kunnen de dieren vrij rondlopen in de stal, bij vrije uitloop en bio kunnen de dieren ook buiten lopen.

Bedenkingen bij filmpje

Het bedrijf in Wingene “volgt die voorschriften duidelijk niet, wat aanleiding geeft tot de vertoonde, schrijnende beelden”, stelt de koepelorganisatie. Hoewel de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights draaide op het kippenbedrijf voor zich spreken, heeft de koepelorganisatie er wel enkele bedenkingen bij. “De leghennen die worden getoond op de beelden zijn wit en produceren dus witte eieren, maar het filmpje laat de consument geloven dat de bruine scharreleieren in het Lidl-winkelrek afkomstig zouden kunnen zijn van deze kippen, wat dus niet mogelijk is”, klinkt het.

© Animal Rights

Ook de koepelorganisatie reageert op de uitspraak van Sanctorum. “De overheid heeft gefaald. Er wordt immers gezegd dat het bedrijf reeds eerder in gebreke was gesteld, maar blijkbaar vond er nadien geen nieuwe inspectie plaats”, merkt ze op.

Weyts sluit bedrijf niet

De inspectiediensten trokken vandaag rond 13.30 uur de deur van het huis van de zaakvoerder achter zich toe. De inspecteurs maakten een verslag op van hun vaststellingen in de zes vestigingen die zich allemaal in de omgeving van de hoofdzetel in Wingene bevinden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bevestigt nu dat het bedrijf de deuren niet moet sluiten. Wellicht komen er wel administratieve sancties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER