Kwart van familieleden kan collaboratiedossiers niet inkijken

© © VRT 2017

Familieleden van collaborateurs krijgen in bijna een kwart van de aanvragen geen toegang tot het militair gerechtsarchief om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, dat het archief bewaart, waarover de nieuwswebsite Apache dinsdag bericht.

Eind 2013 werd de toegang tot archieven van (opgeheven) militaire rechtbanken in een omzendbrief geformaliseerd. Sindsdien, en tot midden 2016, ontving het college van procureurs-generaal 293 aanvragen, goed voor 1.224 collaboratiedossiers. Er werden 187 aanvragen goedgekeurd en 64 geweigerd. Andere aanvragen zijn bijvoorbeeld nog in behandeling.

Eigen familiegeschiedenis verwerken

De grootste groep aanvragen (131) kwam van familieleden van daders. In zes op de tien gevallen (78) werd toestemming verleend, in bijna een kwart van de aanvragen (32) volgde een weigering. “Dat lijkt me nog bijzonder veel, zeker in vergelijking met onderzoekers bijvoorbeeld”, zegt historicus Koen Aerts (UGent), die een aantal families begeleidde in hun zoektocht. Onderzoekers zagen 91 aanvragen goedgekeurd en maar één geweigerd.

“Het college van procureurs-generaal huldigt voor de raadpleging van de collaboratiedossiers nog steeds een erg restrictief toegangsbeleid”, aldus nog Aerts. “Niet elke nabestaande krijgt toestemming tot raadpleging. Nochtans bevatten die gerechtelijke dossiers voor velen de antwoorden om de eigen familiegeschiedenis te verwerken en een plaats te geven.

LEES OOK. Na de dood van zijn vader getuigt Wim voor het eerst over zijn naziverleden: “De Hitlergroet bracht ik ook. Wist ik veel wat dat was”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen