Direct naar artikelinhoud
Lobbying

Europese waakhond: "Fluxys lobbyt voor dictatuur Azerbeidzjan"

De aanleg van de trans-Adriatische pijplijn die Azerbeidzjan verbindt met Europa. De Belgische publieke gasnetbeheerder Fluxys participeert in het project.Beeld RV

De Europese lobbywaakhond beschuldigt Fluxys van ‘kaviaardiplomatie’ voor het regime in Azerbeidzjan. In maart 2015 bracht de gasnetbeheerder Belgische politici en diplomaten samen met Azerbeidzjaanse vips. Plaats van afspraak: het kasteel Hertoginnedal.

"Het was een poepchic feest, in een majestueus kasteel waar de Belgische regering vaak vergadert. Precies zoals de Azeri’s het graag hebben", zegt Pascoe Sabino, hoofdonderzoeker van het Corporate European Observatory. "Fluxys bracht meer dan 120 diplomaten, Europese functionarissen, Belgische politici en Azerbeidzjaanse vips samen om een hele dag te spreken over hoe geweldig Azerbeidzjan toch is. Onder meer minister Didier Reynders (MR) was er aanwezig. Net zoals de toenmalige minister van Energie van Azerbeidzjan, Natig Aliyev."

Volgens de waakhond ging Fluxys ver over de schreef met dit netwerkevent. "Fluxys is een publiek bedrijf, in handen van de Belgische gemeenten met als voorzitter de progressieve burgemeester Daniël Termont", vervolgt Sabino. "Azerbeidzjan is een corrupt land waar dissidenten in de cel belanden, mensenrechten geschonden worden en het klimaat niet telt. Voor hen wil je niet lobbyen."

'Fluxys bracht meer dan 120 diplomaten, Europese functionarissen, Belgische politici en Azerbeidzjaanse vips samen om een hele dag te spreken over hoe geweldig Azerbeidzjan toch is. Ook Reynders was er'
Pascoe Sabino, onderzoeker Corporate European Observatory

Nieuwe pijplijn

De gas- en olierijke staat Azerbeidzjan klopt al jaren op de Europese poort. Soms met zichtbare resultaten, zoals de komst van formule 1 en de Europese Spelen naar het land. Maar meestal wordt er achter de schermen gedeald. Azerbeidzjan hanteert de 'kaviaardiplomatie': belangrijke politici worden in de hoofdstad Bakoe uitgenodigd, waar ze worden overladen met cadeaus zoals tapijten, goud, zilver en kilo’s kaviaar. Het doel: zoveel mogelijk vrienden maken.

Een van de sleutelprojecten voor Azerbeidzjan is de bouw van de trans-Adriatische pijplijn. Die kost 4,5 miljard en moet tegen 2020 een rechtsreekse verbinding maken met het Europese vasteland

Een van de belangrijkste projecten voor Azerbeidzjan is de bouw van de trans-Adriatische pijplijn. Die kost 4,5 miljard en moet tegen 2020 een rechtstreekse verbinding maken met het Europese vasteland. Fluxys is in dit project betrokken. De gasnetbeheerder bezit 19 procent van de aandelen in de structuur achter de trans-Adriatische pijplijn. "Tegen die pijplijn komt veel lokaal burgerverzet. Daarom lobbyt Fluxys nu volop voor Azerbeidzjan", zegt onderzoeker Sabino.

Invloedrijk

Corporate European Observatory is een ngo die de invloed van lobbyisten in Europa bestudeert. Hun nieuwste rapport gaat over de gasindustrie. Die blijkt enorm invloedrijk te zijn. De gasindustrie stelt ruim duizend lobbyisten tewerk in Europa. Eurocommissaris voor Klimaat Miguel Arias Canete en Eurocommissaris voor de Energie-unie Maros Sefcovic vergaderden de afgelopen drie jaar meer dan 460 keer met vertegenwoordigers van de gassector. Of gemiddeld drie keer per week.

'We organiseren wel vaker dit soort evenementen voor landen waar we projecten hebben. Dat zijn geen bacchanalen. Er worden vooral lezingen gehouden'
Rudy Van Beurden, woordvoerder Fluxys

De mogols Shell, BP en General Electric zijn het actiefst. Maar ook het Belgische Fluxys verschijnt dus op de radar van de waakhond. Volgens het bedrijf ten onrechte. "We hebben inderdaad een event georganiseerd rond Azerbeidzjan", reageert woordvoerder Rudy Van Beurden. "Maar dat is niet uitzonderlijk. We doen dit vaker voor landen waar we belangen hebben, zoals Canada. Die evenementen zijn geen bacchanalen. Er worden vooral lezingen gehouden."

Niet verstandig

Fluxys benadrukt dat het bedrijf geen directe zakenrelaties heeft met de machthebbers in Azerbeidzjan. "De aanleg van de nieuwe pijplijn is een Europees project, dat gesteund wordt door de Europese Commissie", zegt Van Beurden. Termont en Reynders waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

'Dit lijkt me niet verstandig. Ik zou het mijn klanten altijd afraden. Je creëert vooral problemen'
Karel Joos, van de internationale public-affairesgroep Interel

"Dit lijkt me niet verstandig. Ik zou het mijn klanten altijd afraden om zo'n evenement te organiseren", reageert Karel Joos, van de internationale public-affairesgroep Interel. Zijn ervaring leert hem: dit soort 'old school' lobbying helpt je weinig vooruit. Het zorgt eerder voor vragen en problemen. "Wat dit geval bewijst."