Meer politie dan betogers voor protestactie tegen moskee in Rabotwijk

© DVH

Hoewel het grootste kopstuk van het Vlaams Belang naar Gent was afgezakt, bracht de protestactie gisteravond tegen de geplande “megamoskee” van de Rabotwijk niet meer dan een zestigtal man op de been.

Geert Neyt

Filip De Winter gaf toe dat de manifestatie “bescheiden” was maar loofde de aanwezigen voor hun durf om naar “een “ghetto te komen waar de Turkse islam het heeft overgenomen.” “We moesten zelfs tien kilometer van hier op een speciaal beveiligde tram stappen die ons naar Turkistan in de Rabotwijk bracht”.

De politie had er inderdaad alles aan gedaan om een confrontatie te vermijden tussen de islamhaters en de Turkse bewoners van de Rabotwijk.

© DVH

Die werden aan beide kanten van de manifestatie in de Gebroeders De Smetstraat, waar de moskee zal gebouwd worden, op honderd meter afstand gehouden door twee cordons van politiemannen. Overal stonden agenten in gevechtskledij klaar met overvalwagens en een waterkanon, terwijl boven de wijk een helikopter cirkelde.

Islamcollaborateur

Met Anke Vander meersch en De Winter naast zich, vroeg Gents gemeenteraadslid Johan Deckmyn zich af wie de moskee zal betalen. “Toch niet de Gentse Turken, zeker, die daarvoor 1500 euro per gezin zouden moeten ophoesten?”

© DVH

Het was Filip De Winter, die het antwoord gaf: “Dit wordt geen gebedshuis maar een kazerne van Erdogan en de minaretten worden de bajonetten van de islam. Dit wordt de grootste Diyanet-moskee van Europa.”

De Winter noemde tussendoor burgemeester Termont een “islamcollaboratuer” die “plat op de buik gaat voor Erdogan in ruil voor stemmen van de Turken.”

Waarna “Geen moskee in onze straat!” “Islam buiten!” en “Eigen volk eerst” werden gescandeerd.

Buffer

© DVH

Na een half uurtje waren de slogans op. Ondertussen riepen achter beide cordons een tweehonderdtal Turkse bewoners hun eigen slogans en werd een grote Turkse vlag ontvouwd maar de sfeer werd nooit grimmig. Daar hadden gezaghebbende figuren uit de Turkse bevolking voor gezorgd. Een rij oudere mannen vormden letterlijk een buffer tussen de politie en de jonge Turken.

“Bestuurders van verenigingen en imams hebben de jongeren opgeroepen kalm te blijven en dat werkt”, aldus oud-gemeenteraadslid Saban Gök (SP.A). Wat niet wegnam dat de bewoners niet begrepen dat de protestactie van het Belang, die in Molenbeek werd verboden, hier wel mocht plaatsvinden. “Wij zijn hier al van in 1960”, zei een van hen. “Hoelang moeten we nog wachten voor we aanvaard worden?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen