De crèche moet uw kind ook iets bijleren en een “intellectuele uitdaging” bieden

Vlaamse crèches of onthaalouders moeten straks meer aandacht hebben voor de pedagogische kwaliteit van hun opvang. Hen intellec­tueel stimuleren, zonder dat het er schools aan toegaat, hoort daar ook bij. Vanaf volgend jaar legt Kind en Gezin maatregelen op als een kinderopvang niet voldoet aan de nieuwe ­eisen.

Jonas Mayeur

“Kinderen veilig opvangen en op tijd eten geven, volstaat niet meer”, zegt professor Michel Vandenbroeck. Hij is expert in kinderopvang aan de UGent en werkte mee aan het nieuwe meetinstrument MeMoQ. De afgelopen maanden hebben de crèches en onthaalouders in Vlaanderen dat instrument al leren kennen, maar de echte start volgt komend voorjaar. Dat staat in de beleidsnota voor 2018 van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Vandeurzen wil de komende jaren een verbetering van de “pedagogische kwaliteit” van de kinderopvang in Vlaanderen. Dat betekent onder meer dat baby’s en peuters vaker intellectueel moeten worden uitgedaagd.

“Een crèche hoeft absoluut geen school te worden”, zegt professor Vandenbroeck. “Maar het is wel cruciaal dat de ontwikkeling van de kinderen wordt gestimuleerd.”

Concreet: in plaats van louter een maaltijd te serveren, kan een verzorgster peuters laten helpen met het dekken van de tafel. Dat bevordert hun zelfstandigheid. Alles wat op tafel komt bij naam noemen, helpt ook. Het gebrabbel van een baby beantwoorden tijdens het verversen, leert hen dan weer hoe plezierig communiceren is.

UnieKO, de federatie van de zelfstandige kinderopvang, is blij met de nieuwe aanpak. “De tijd waarin louter verzorging telde, is in de praktijk al langer voorbij”, zegt voorzitster Dany Depreitere. “Maar tot nu toe gebeurden inspecties te weinig objectief. Eindelijk staat er duidelijk opgelijst wat er van een groepsopvang of onthaalouder verwacht wordt en kan eraan gewerkt worden.”

Verplicht vooruitgang

Kind en Gezin benadrukt dat het niet de bedoeling is om bij de minste tekortkoming de vergunning van een kinderopvang in twijfel te trekken. Maar vrijblijvend zijn de nieuwe eisen niet. Wellicht tegen april worden ze verankerd in een nieuwe wet. Vanaf dan kan Kind en Gezin ingrijpen als een crèche tijdens een inspectie de laagste score haalt op een van de zes dimensies. Na zo’n minimumscore moet verplicht vooruitgang geboekt worden. In extreme gevallen zijn sancties, zoals een schorsing, mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen