Direct naar artikelinhoud

Democraten winnen gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey: Trump distantieert zich van verliezer

Een vrouw loopt bij een stembureau in Virginia langs een door de Democratische stemmers opgeblazen pop die Donald Trump moet voorstellen.Beeld AFP

In de Amerikaanse staten New Jersey en Virginia zijn deze nacht Democratische kandidaten verkozen tot gouverneur. In New Jersey won Phil Murphy, in Virginia is Ralph Northam gekozen. Vooral de verkiezing in Virginia werd in de Verenigde Staten gezien als een test voor de Republikeinen en president Donald Trump.

Democraat Northam speelde in op de anti-Trump-sentimenten onder kiezers. Hij volgt een Democratische gouverneur op. De Republikeinse kandidaat Ed Gillespie kreeg wel de steun van de vicepresident maar Trump zelf kwam niet op zijn campagnebijeenkomsten.  

Nadat de uitslagen gisterenavond bekend werden, twitterde Trump: "Ed Gillespie heeft hard gewerkt maar hij stond niet achter mij of mijn standpunten." Gillespie was aan het begin van de campagne gematigd maar koos de afgelopen weken voor een meer rechtse toon over immigranten en steun voor omstreden standbeelden.   

Opvolger

In New Jersey konden kiezers stemmen op een opvolger van de Republikeinse gouverneur Chris Christie, die eerder probeerde president te worden. De Republikeinse kandidaat Kim Guadagno had weinig kans door de impopulaire Christie en impopulaire Trump. Politieke analisten houden de verkiezingen nauwlettend in de gaten omdat ze een voorbode kunnen zijn voor de tussentijdse parlementsverkiezingen in 2018.

Twitter bericht wordt geladen...