Winterpret moet vooral aantonen dat Brussel weer ‘een normale stad’ is

© rdb

Brussel maakt zich opnieuw op voor de jaarlijkse kerstmarkt. Die zal dit jaar ook telkens een weekend halt houden in Laken, Haren en Neder-over-Heembeek. De bedoeling is om ook deze Brusselaars naar het centrum te krijgen, onder meer met een pak nieuwigheden.

Robin De Becker

Rond de Beurs werden dinsdag al de eerste kerstchalets opgebouwd voor de 17de editie van Winterpret, de Brusselse kerstmarkt. Die gaat op 24 november van start. Zoals elk jaar worden er ook dit jaar heel wat nieuwigheden aangekondigd.

Zo komen er een wekelijkse lichtstoet en een lichtgevend doolhof aan de Kapellemarkt. Maar het opvallendste is toch dat de kerstmarkt voor het eerst ook uitwijkt naar de Brusselse randgemeenten Haren (1, 2 en 3 december), Laken (15, 16 en 17 december) en Neder-over-Heembeek (8, 9 en 10 december). Daar zal het dorpsplein telkens een weekend omgetoverd worden tot een kleine kerstmarkt.

“Niet enkel het centrum van de stad is Brussel hé”, zegt Karine Lalieux (PS), schepen van Toerisme. “Daarom leek het ons leuk om Winterpret ook naar de buitenwijken te brengen. We doen dat vooral in de hoop dat de mensen uit de rand nadien goesting krijgen om ook eens naar het centrum af te zakken.”

Ook aan het Ambiorixsquare zal de kerstmarkt op 24, 25 en 26 november staan.

Na de aanslag met een vrachtwagen op de Berlijnse kerstmarkt vorig jaar, werden ook in Brussel veiligheidsmaatregelen genomen. “En die blijven dit jaar behouden”, zegt Philippe Close (PS), Brussels burgemeester. “Zo zullen er opnieuw betonblokken staan en zijn er heel wat politieagenten en stewards. Toch willen we ook naar de buitenwereld uitstralen dat Brussel opnieuw een ‘normale’ stad is.”

Stalingradlaan

“Ook extra verlichting is belangrijk met het oog op het veiligheidsgevoel”, vervolgt Close. “Daarom hebben we de verlichting in aanpalende straten fors uitgebreid. Ook de Stalingradlaan wordt nu betrokken bij Winterpret dankzij die verlichting. De voorbije maanden hebben we in die wijk ook enorm ingezet op veiligheid. Het is dan ook een van de deuren naar de binnenstad voor toeristen die vanuit het Zuidstation komen.”

Gastland dit jaar is Mongolië, gaststad is het Albanese Tirana. Ze bieden op de kerstmarkt specialiteiten aan om hun streek te promoten.

Winterpret sluit op zondag 31 december de deuren. De ijsbaan op het Muntplein blijft een weekje langer open.

INFO

www.winterpret.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen