Patiënte raakt verstrengeld in riem en stikt: zorginstelling vrijgesproken

© Ss

De vzw De Heide uit Merelbeke is vrijgesproken voor de dood van patiënte Myriam Lenssens uit Denderhoutem, net als de directeur van de vzw. Een verpleegster werd wel schuldig bevonden maar zij krijgt opschorting van straf.

Olivier Scheir,osw

De 59-jarige Myriam Lenssens uit Denderhoutem overleed op 11 augustus 2014 door acuut orgaanfalen. Ze leed aan de ziekte van Huntington, een erfelijke en ongeneeslijke hersenaandoening. Die zeldzame ziekte uit zich onder meer in schokkerige en onvrijwillige bewegingen.

In De Heide werd de vrouw op het bed vastgemaakt met een buikriem. Toch slaagde ze erin om zich deels te bevrijden, maar ze raakte verstrengeld in de riem en stikte.

De vzw werd in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van 12.000 euro maar ging in beroep.

De dochter van de overleden patiënte vond dat er fouten zijn gemaakt. Zo werd onder meer de sponde van het defecte bed niet volledig hersteld en lag er geen matras op de grond. Haar advocate verweet de vzw laksheid, luiheid en onzorgvuldigheid.

Dat vindt het hof van beroep in Gent, dat zich dinsdag uitsprak over de zaak, niet. De bedsponde werd immers al eerder kapotgemaakt door de patiënte. “Dat het onrusthekken een krachtige en zware patiënte zou hebben belemmerd in haar spasmodische betrachtingen, is weinig aannemelijk of minstens louter speculatief.” Uit de verklaring van een getuige bleek achteraf dat het kapot trappen van de bedsponde al eerder was voorgevallen.

Ook het aanbrengen van slechts een buikband en geen drie- of vijfpuntsfixatie is volgens het hof geen fout.

Aangezien de vzw geen onzorgvuldigheid wordt verweten, werd die vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van Myriam Lenssens. Ook de directeur werd vrijgesproken.

Dubbel gevoel

De verpleegkundige die Myriam Lenssens fixeerde, kreeg opschorting van straf. Daarom reageert de vzw dubbel: opgelucht dat zij zijn vrijgesproken, maar ontevreden omdat hun verpleegster — die er inmiddels niet meer werkzaam is — toch schuldig werd bevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen