© Photo News

“Kliklijn nodig voor sjoemelende artsen”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werkt aan verschillende initiatieven “om fraude en verspilling in de gezondheidszorg ­terug te dringen”. Een kliklijn, waar zowel patiënten als artsen zouden terechtkunnen, is een van de pistes.

nean02

Dat zegt De Block na de ­oproep van gezondheidseconoom Lieven Annemans. Hij pleit daarvoor omdat geldzucht voor grote problemen zorgt in de gezondheidszorg.

De ziekenfondsen zijn alvast bereid om het meldpunt te ­organiseren. “In Nederland is het er al, en het werkt erg goed”, zegt Michiel Callens, directeur bij de CM. “Tips van patiënten kunnen helpen om vernuftige constructies op het spoor te komen die anders onder de radar blijven.”

Door strenger te controleren hoopt de ziekteverzekering tot 25 miljoen euro extra op jaarbasis te recupereren. Ter vergelijking: het Riziv vorderde vorig jaar 11,6 miljoen euro ­terug van zorgverleners die te veel hadden aangerekend door een onbewuste fout, verspilling of fraude.

Fraude betekent dat behandelingen worden aangerekend die niet zijn uitgevoerd. Bij verspilling gaat het om het aanrekenen van behandelingen die volgens de richtlijnen niet nodig zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer