ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar: “Investering verdient zich dubbel en dik terug”

© rr

De christelijke vakbond ACV pleit ervoor om de opvang van kinderen van 0 tot 3 jaar gratis te maken in Vlaanderen. In eerste fase moet die gratis worden voor gezinnen met een laag inkomen, maar uiteindelijk willen ze gratis opvang voor iedereen. Dat meldt VRTNWS.

jdb

Kinderopvang is net als kleuteronderwijs een basisrecht en moet dus kosteloos zijn voor iedereen, zo vindt het ACV. “We stellen nu vast dat gezinnen met een laag inkomen eigenlijk zeer weinig gebruikmaken van kinderopvang, slechts 19 procent. En we willen natuurlijk dat er meer van die mensen gebruik kunnen van maken”, zegt Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV aan VRTNWS.

Die gratis opvang zal de overheid één tot anderhalf miljard euro kosten, twee tot drie keer zo veel als nu, zo becijfert het ACV. Maar die investering verdient zich dubbel en dik terug. “Het is een verantwoorde uitgave, omdat het een investering is in de toekomst van onze kinderen. Dus het rendeert zeer zeker.”

Intellectueel stimuleren

Kinderen die in hun eerste levensjaren naar de opvang gaan, worden namelijk positief geprikkeld en uitgedaagd. Het geeft hun een extra duwtje in de rug voor later. “De eerste levensjaren zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling”, weet Vermorgen.

Kind en Gezin wil overigens dat Vlaamse crèches of onthaalouders straks meer aandacht moeten hebben voor de pedagogische kwaliteit van hun opvang. Hen intellec­tueel stimuleren, zonder dat het er schools aan toegaat, hoort daar ook bij. Als een kinderopvang vanaf volgend jaar niet voldoet aan de nieuwe ­eisen, kan Kind en Gezin maatregels opleggen.

Kinderopvang volgens inkomen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft begrip voor het standpunt van de vakbond, maar verdedigt het huidige systeem. Gratis kinderopvang zou volgens een “ruwe berekening” 600 tot 700 miljoen euro per jaar extra kosten, zei Vandeurzen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij vindt het principieel verdedigbaar dat ouders volgens hun inkomen bijdragen voor kinderopvang.

Oppositiepartij Groen kan zich wel vinden in het ACV-voorstel. “Het is vast en zeker een prikkelend idee, dat de moeite loont om verder te bestuderen. Kinderopvang is een basisvoorziening waartoe iedereen toegang zou moeten hebben. Op dit moment kost kinderopvang veel te veel”, zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt. “Deze regering verhoogde het laagste tarief van 1,56 euro naar 5 euro per dag. Hierdoor kwamen er 3.000 extra steunaanvragen bij het OCMW. Ook dat is een extra kostenpost. Investeren in de kinderopvang zelf, is beter dan extra steunaanvragen te moeten financieren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen