Schermutseling aan de schoolpoort: "Doe die vod van je kop"

De politie is dinsdagnamiddag tussenbeide moeten komen bij een dispuut op de speelplaats van de lagere school Piramide in Leopoldsburg. Twee partijen raakten in een discussie door - volgens één partij - een vervelende opmerking over de Turkse taal en een hoofddoek. Dat ontaardde in een schermutseling en een scheldpartij. De school zal proberen beide partijen samen te brengen voor een verzoening.

Mireille MAES en Geert VAN BAELEN

De leerlingen van de lagere school in de Atheneumstraat waren dinsdag in hun nieuwe klasje uitgenodigd om kennis te maken met de juf en de klasgenoten. Op de speelplaats kwam het tot een discussie tussen een koppel en drie Turkse vrouwen. Elif Sogutcu (33): “Ik, mijn buurvrouw Hilal Cakir en haar gehandicapte zus Emine waren op de speelplaats Turks aan het praten. Een man riep plots Hier wordt Nederlands gesproken. Even later maakte hij ook nog een beledigende opmerking over de hoofddoek van mijn buurvrouw Hilal Cakir. Hij riep doe die vod van je kop. Ik antwoordde en toen liep het fout.”

Klusjesman

Juffen merkten dat er iets aan de hand was en eentje verwittigde directrice Elly Huysmans. Zij kreeg de gemoederen niet meer bedaard en de politie werd erbij gehaald. Voor de agenten arriveerden, kwam het tot een strubbeling tussen de twee partijen. Een klusjesman haalde de twee partijen uiteindelijk uit elkaar.

Na verhoor gingen Hilal en Emine Cakir voor verzorging naar het ziekenhuis. “Ik vind het zo erg dat dit gebeurde. En dan nog in het bijzijn van kinderen”, reageert de directrice. De school gaat het gerechtelijk onderzoek afwachten voor er stappen worden ondernomen. “De kinderen van de volwassenen die bij dit incident betrokken waren, zijn - net zoals alle kinderen - heel welkom in onze school. Zij kunnen hier niets aan doen.”

Stappen

De Turkse vrouwen lieten woensdag al weten dat ze het hier niet bij laten en stappen zullen ondernemen. “Emine heeft schaafwonden aan het hoofd, op haar arm en benen. En ook haar duim vertoonde een open wonde. Hilal heeft last van hevige spierpijn.” Hilal zucht. “Het verschrikkelijkste is de haat die we voelden, dat doet pijn. Ik woon nog maar enkele maanden in Leopoldsburg en denk er nu al aan om opnieuw naar Luik te verhuizen.”

Verzoening

De school in Leopoldsburg zit verveeld met deze zaak. Volgens onder meer VTM Nieuws heeft de directrice de man een toegangsverbod opgelegd, maar een woordvoerster van de school ontkent dat. "We zullen proberen om beide partijen samen te brengen voor een verzoening. Maar iemand de toegang verbieden, dat kunnen wij niet”, reageert ze op de geruchten.

“Nog tijdens de feiten dinsdag heeft de directrice de man die betrokken was bij de schermutseling gevraagd om de speelplaats te verlaten. Kwestie van de situatie niet nog meer te laten escaleren. In de nabije toekomst hopen we ook dat er een gesprek met de twee partijen komt om zo het lont uit het kruitvat te halen. Tot dan is aan de man gevraagd zich gedeinsd te houden. Maar iemand de toegang verbieden, dat kunnen wij niet.”

De vrouw benadrukt nog eens dat het voor de directie prioriteit is de leerkrachten en de leerlingen van de Piramide begeleiden. “We gaan met de leerlingen open gesprekken voeren, zo’n gedrag als dinsdag op de speelplaats kan niet worden getolereerd. En later zal er dan – hopelijk – dat gesprek met de ouders komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen