© Geert Van de Velde

Josip Weber op 52-jarige leeftijd overleden

Oud-spits Josip Weber heeft op 52-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Weber leed al meer dan drie jaar aan prostaatkanker, een strijd waartegen hij moedig streed maar helaas verloor. Hij zou volgende week donderdag 53 geworden zijn. Josip Weber was getrouwd en had twee kinderen.

LEES OOK (N+): Op bezoek bij Weber in Kroatië: “Ik kon bij Cercle topschutter worden, dan kan ik deze strijd misschien ook winnen”

Josip Weber, een geboren Kroaat die zich tot Belg liet naturaliseren, maakte furore in België bij Cercle Brugge (1988-1994). Hij werd in dienst van de Vereniging drie keer topschutter van de Belgisch eerste klasse (1992, 1993 en 1994) en werd door toenmalig bondscoach Paul Van Himst vervolgens meegenomen naar het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten.

Weber speelde in totaal acht interlands voor de Rode Duivels, waarin hij zes keer scoorde. Vijf van die zes treffers vielen in de fameuze 9-0 zege tegen Zambia. Na het WK trok Weber naar Anderlecht, maar een hardnekkige knieblessure zorgde ervoor dat de voormalig topschutter nog zelden op het veld te zien was. Na zijn carrière keerde Weber terug naar Kroatië.

Dit voorjaar verklaarde hij in voetbalmagazine Puskas al drie jaar te sukkelen met prostaatkanker met uitzaaiingen. Door de uitzaaiingen was een operatie niet mogelijk. Weber onderging hormoon-, protonen- en chemotherapie, maar zonder het gewenste resultaat. Op het eind probeerde hij nog therapie met natuurlijke middelen, maar ook dat zorgde niet voor een mirakel.

Weber zou volgende week donderdag 53 geworden zijn. Hij was getrouwd en had twee kinderen.

MEER OVER DE RODE DUIVELS