© Archief Shutterstock

Stiefvader breekt beentjes van baby

De rechter in Tongeren veroordeelde woensdag een 25-jarige man uit Heers tot een voorwaardelijke celstraf van dertig maanden en een geldboete van 600 euro voor mishandeling van zijn tien maanden oude stiefdochtertje. Het kindje had verschillende arm- en beenbreukjes toen de ouders haar uiteindelijk toch naar de spoeddienst brachten. De moeder van het kindje kreeg vier maanden cel met uitstel omdat zij niet eerder hulp zocht.

ShDf

Dertig maanden met uitstel, dat is de straf die de rechter oplegde aan de man uit Heers nadat hij schuldig bevonden werd aan kindermishandeling van zijn stiefdochtertje in 2014, toen amper tien maanden oud. Zelf verklaarde de man tijdens de zitting in oktober dat zijn stoppen doorsloegen toen het kindje niet stopte met huilen. Dit in combinatie met een zware werkdag werd hem te veel. “Ik gaf ze haar tutje maar ze stopte niet met huilen. Ik heb haar bruut vastgenomen”, gaf de twintiger schoorvoetend toe.

Uit de vaststellingen van de kinderartsen bleek echter dat het meisje meermaals hardhandig werd aangepakt. Toch hield de man zijn been stijf. “Ik heb haar maar een keertje iets te hard in haar wiegje gegooid.”

Scheenbeentjes

De baby, die enorme pijn leed door de verwondingen en zelfs geen melk meer wilde drinken, werd uiteindelijk toch naar de spoeddienst gebracht door haar moeder en stiefvader. Het kindje had kneuzingen in het aangezicht en verkleurde zwellingen aan de beentjes. Op de spoedafdeling werd vastgesteld dat ze verschillende breuken op verschillende tijdstippen had opgelopen met onder andere fracturen aan de scheenbeentjes. Pas na de vaststellingen van de artsen, gaf de 27-jarige moeder de mishandelingen toe.

“De man zou het kind regelmatig vastgebonden hebben in haar wiegje en hij schudde haar door elkaar als ze niet wilde slapen”, aldus de procureur die sprak van een zeer schrijnend geval van kindermishandeling. “Verder nam hij haar kaakjes bruut vast en propte voeding in haar mond als ze weigerde te eten... Het gaat hier om een weerloze baby.”

Omdat de mama in eerdere verhoren met de politie en in gesprekken met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling met geen woord over de agressieve houding van haar inmiddels ex-vriend repte en zo naliet om haar kind eerder te redden uit zijn agressieve handen, kreeg ook zij een celstraf van vier maanden met uitstel onder voorwaarden.

Het meisje zelf werd ondertussen onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst en verblijft bij een pleeggezin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer