Direct naar artikelinhoud
Vruchtbaarheid

Eicellen invriezen? Niet te lang wachten

Steeds meer vrouwen laten eicellen invriezen. "Niet te lang mee wachten", zegt fertiliteitsarts Herman Tournaye (UZ Brussel).Beeld Jorgen Caris,Trouw/Hollandse Hoogte

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen om wat biologische tijd te kopen. Een Brits onderzoek trekt daarvan de slaagkansen in twijfel. "Gewoon vroeg genoeg beginnen", sust fertiliteitsexpert Herman Tournaye.

In België wordt sinds 2009 aan social freezing gedaan: eicellen oogsten en invriezen. Zo koopt de vrouw in kwestie ademruimte, bijvoorbeeld als ze ooit een kind wil, maar de juiste partner nog niet heeft gevonden. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor eicellen in te vriezen, maar de Britse autoriteit voor menselijke vruchtbaarheid en embryologie (HFEA) plaatst nu vraagtekens bij de slaagkansen. Een onderzoek leert ons dat in 2014 slechts 14 procent van de cycli tot eigenlijke zwangerschap leidt.

Dat klinkt weinig geruststellend, al waarschuwt professor Herman Tournaye meteen. Hij is fertiliteitsarts bij het UZ Brussel. "We mogen geen appelen met peren vergelijken. In ons programma heb je per ingevroren en ontdooide cel 7 procent kans op een doorgaande zwangerschap, als de vrouw jonger is dan 39 jaar. Bij een vrouw van 35 jaar kan je gemakkelijk tien eicellen in één keer oogsten. Dat is geen garantie op een zwangerschap, maar wel een zeer redelijke kans."

'In principe oogsten we niet meer als de vrouw al 40 is, dan zijn de slaagkansen te klein'
Professor Herman Tournaye, fertiliteitsarts bij het UZ Brussel

Tournaye ziet nu twee verklaringen voor die tegenvallende cijfers. Enerzijds is er de expertise van het centrum dat de eicellen oogst en invriest. Anderzijds is er de leeftijd van de vrouw wanneer er wordt geoogst. Dat leert ook een anonieme bevraging bij de tien Belgische centra die eicellen oogsten en invriezen. Bij sommige centra overleeft de helft van de eicellen, bij andere overleven ze quasi allemaal.

Als de vrouw waarbij de eicel wordt geoogst en ingevroren 39 jaar is, daalt de kans op doorgaande zwangerschap van 7 naar 2 procent per eicel. De praktijk toont dat het vooral vrouwen tussen 38 en 40 jaar zijn die eicellen inbanken. "Wij oogsten in principe niet meer als de vrouw 40 jaar of ouder is", zegt Tournaye. "We moeten dus niet panikeren, maar vooral vroeg genoeg beginnen. Als je eicellen wil invriezen, doe het dan als je 35 jaar bent."