Open Monumentendag stelt voor het eerst 20 sites betalend open

Voor het eerst in 28 jaar opent Open Monumentendag niet enkel gratis de deuren op 800 locaties. Op 20 nieuwe sites zullen in totaal 2.000 betalende bezoekers een exclusieve activiteit kunnen ondernemen. Dat meldt De Standaard. Volgens organisator Herita is het zeker niet de bedoeling om Open Monumentendag op termijn volledig betalend te maken. "De betaalde tickets zijn gericht op een nichepubliek."
Onder meer de Boekentoren in Gent stelt zijn deuren betalend open.

Vorig jaar lokte Open Monumentendag bijna een half miljoen bezoekers. De formule om gratis erfgoedsites te gaan ontdekken slaat duidelijk aan. Toch sleutelt organisator Herita voor het eerst aan zijn programma.

"Ons aanbod is nog nooit zo ruim geweest als dit jaar. We hebben van de Vlaamse regering de opdracht gekregen om een breder publiek aan te spreken. Enerzijds willen we meer specifieke activiteiten aanbieden voor gezinnen met kinderen. Anderzijds bieden we een exclusief belevingsaanbod aan voor diehard erfgoedliefhebbers", legt Kristl Strubbe van Herita uit. "Een iets ouder publiek dat bereid is om te betalen voor ons erfgoed."

Enkel voor leden

De locaties op Open Monumentendag die een toegangsprijs vragen, zijn zeer uiteenlopende sites. "Het gaat bijvoorbeeld om instellingen die het hele jaar door open zijn, en altijd inkom vragen aan hun publiek, zoals het Concertgebouw in Brugge", aldus Strubbe. "Anderzijds merken we dat er meer vraag is naar bezoeken aan kleinere privémonumenten, zoals speciale woningen. Daar zijn we dit jaar actief naar op zoek gegaan, om ons aanbod te versterken."

Wie wil deelnemen aan een betaalde activiteit, moet eerst gratis lid worden van erfgoedorganisatie Herita. Als lid kan je dan een plaats reserveren voor een van de betaalde locaties. Daar staat meer te gebeuren dan een simpele rondleiding. Totaalbeleving is het codewoord.

"Niet iedereen heeft boodschap aan een klassiek bezoek met veel feiten en weetjes. In het Kasteel van Hex bieden we bijvoorbeeld een aperitief aan met een graaf en gravin, die bezoekers daarna persoonlijk rondleiden", vertelt Strubbe. "Die kleinschaligheid en exclusiviteit spreekt duidelijk aan: de ruim 2.000 betaalde plaatsen zijn nu al bijna volledig uitverkocht."

"Nooit volledig betalend"

Het nieuwe systeem wordt achteraf geëvalueerd. Al benadrukt Strubbe dat het betaalde deel van Open Monumentendag slechts een fractie van het totale aanbod zal blijven uitmaken. "De essentie blijft hetzelfde: ons erfgoed tonen aan een zo groot mogelijk publiek. Als kleine financiële bijdragen bepaalde sites een duwtje in de rug geven bij een renovatie of dagelijkse werking, dan is dat mooi meegenomen", besluit Strubbe.

Open Monumentendag 2016 gaat dit jaar door op 11 september. Of het bezoekersaantal van vorig jaar overtroffen zal worden, zal vooral afhangen van het weer. "Mensen beslissen vaak last minute om te komen. Wanneer het plots begint te regenen, merken vooral onze buitenactiviteiten dat meteen."

Meest gelezen