91-jarige Annie schenkt haar hele fortuin weg: in totaal ruim 500.000 euro naar goede doelen

© fmr

500.000 euro. Zoveel geld schonk de 91-jarige Annie Dewaele al weg, inclusief de 120.000 euro die het OCMW van Wielsbeke mocht ontvangen via haar testament. Prompt lastte de gemeente een herdenkingsmoment in.

Frank Meurisse

Bij het OCMW kwam notaris Martine Vanmaele gisteren een aantal aanzienlijke cheques uitdelen. Exact 46.976,68 euro gaat naar het OCMW, het Kinderkankerfonds krijgt 27.967,78 euro toegestopt en het KUL-fonds Planckaert-Dewaele mocht 46.939,56 euro ontvangen. Ongelofelijke bedragen, die de organisaties een hele stap vooruit helpen.

Al haar geld naar goede doelen

De centen komen allemaal uit de erfenis van Annie Dewaele, die een jaar geleden op 91-jarige leeftijd overleed en het OCMW van Wielsbeke in haar testament zette met de vraag het geld aan goede doelen te besteden.

Annie Planckaert-Dewaele – zoals ze zichzelf liefst liet noemen – was de weduwe van oud-gemeentesecretaris van Sint-Baafs-Vijve Jan Planckaert. “Ze liep niet met haar rijkdom te koop”, zegt OCMW-voorzitter Filiep De Vos (CD&V), die de vrouw goed gekend heeft. “Ze had een stiefzoon Carl, die op jonge leeftijd is overleden. Dichte familieleden zijn er niet.

“Dit zijn we niet gewoon”

“Dergelijke schenkingen zijn we niet gewoon”, zegt OCMW-secretaris Petra Moens. “Er zijn weldoeners, maar meestal gaat dat eigenlijk om sponsoring, bijvoorbeeld voor een aangepaste fiets voor de rusthuisbewoners om maar iets te noemen.” De 120.000 euro die gisteren via de notaris werd overhandigd, is dus uitzonderlijk.

“Annie, die destijds vroedvrouw was en kraamzorg avant-la-lettre verstrekte, bleef een goed contact onderhouden met gemeente en OCMW. Omgekeerd zochten wij haar geregeld op. Na haar overlijden zetten we een bloemstukje op haar graf”, aldus De Vos. “Het geld dat het OCMW kreeg, ging en gaat naar het bouwen van bejaardenwoningen, vernieuwing van het woonzorgcentrum en het steunen van talloze projecten voor kansarmen.”

Maar daar blijft het niet bij. De vrouw, die zelf een deel van haar fortuin uit erfenissen ontving, deelde eerder al bijna 400.000 euro uit…

Herdenkingsmoment

“Telkens we haar ontmoetten, bleef ze benadrukken dat haar afscheidsviering zonder bombast of retoriek plaats moest vinden en daarom organiseren we nu in het kader van deze laatste schenking een even sobere plechtigheid”, verklaart de voorzitter nog. Voor de cheques werden bovengehaald, was er dan ook een moment van herdenking en weerklonk muziek van Boudewijn de Groot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen