Selah Sue en Imke Courtois moeten u overtuigen van groene stroom: “Ik ben ook niet heilig, maar samen lukt het”

Zo veel mogelijk Leuvenaars doen overschakelen op groene stroom, dat is de ambitie van Leuven Switcht. Het is de nieuwe campagne van de vzw Leuven 2030. Onder meer Imke Courtois, Lien Degol, Selah Sue en Bjorn Ruytinckx moeten de Leuvenaars overtuigen

Hannelore Smitz

Vier jaar na de opstart van Leuven 2030, gooit de vzw alles in de strijd om écht iets te doen voor het klimaat in de stad. De vzw kreeg al meermaals de kritiek dat het vaak om woorden ging, maar te weinig om daden. “Met deze campagne gaan we voluit voor de daden”, zegt coördinator Katrien Rycken. “Dit gaat verder dan informeren. Het roept de Leuvenaars echt op tot actie.”

Leuven 2030 ontwikkelde een website met een applicatie die de Leuvenaars moet aanzetten om over te schakelen op groene stroom. “Er heersen nogal wat misverstanden wat energieleveranciers en overstappen betreft. Dat overstappen een hoop gedoe met zich meebrengt, bijvoorbeeld. Of dat groene stroom altijd duurder is. Wij ontwikkelden een applicatie waarmee de mensen van Leuven en trouwens ook daarbuiten, in een paar minuten kunnen zien wat een overstap hen zou besparen. Meer nog, met één extra muisklik kunnen ze zelfs meteen de overstap maken naar de voor hun voordeligste energieleverancier”, aldus Rycken.

Samenwerken

“Leuven kàn echt een groene stad zijn tegen 2030”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Maar we moeten er wel voor samenwerken. Als alle Leuvenaars zouden overstappen op groene stroom, stoten we al 15 procent minder CO2 uit.”

Om de Leuvenaars te overtuigen van die overstap, zet Leuven 2030 ook een grote campagne op met de hulp van twaalf bekende Leuvenaars. Zangeressen Selah Sue en kandidate voor het eurosongfestival Laura Groesseneken, burgemeester Louis Tobback, oud-voetbalster Imke Courtois, rector Luc Sels, voetballer Björn Ruytinx, presentator Jan Hautekiet, styliste Lien Degol , VN-jongerenvertegenwoordigster Mariame Keita, zaakvoerder Pasquale Amoruso en schrijfster Katrijn Van Bouwel zetten zich, vanuit persoonlijke titel, actief in als ambassadeur. “Ik ben niet heilig, hier in Leuven vliegt ook CO2 dat van mij komt”, zegt Imke Courtois. “Maar als je weet dat je met groene stroom al zoveel verschil kan maken, moet je eigenlijk niet twijfelen.”

Lien Degol van haar kant ziet zichzelf niet als een evidente ambassadeur. “Je zal me nooit zien in een linnen broek van afbreekbaar materiaal”, klinkt het. “Maar ik wil wel dat onze stad steeds beter wordt, en dat kan met deze kleine inspanning.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen