© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Curators doen opmerkelijke vondst op schilderij van Van Gogh: “Eeuwenlang heeft niemand iets gemerkt”

Na een grondige analyse van het schilderij ‘Olijfbomen’ van Vincent Van Gogh is er een verstekeling gevonden. Op het doek, tussen de lagen verf, is een sprinkhaan ontdekt. Het insect zou daar al 128 jaar onopgemerkt zitten. Dat vertelt Julián Zugazaoitia, de directeur van het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas waar het schilderij van Van Gogh te bewonderen is.

mrra

© AFP

In 1889, een jaar voordat de kunstenaar zelfmoord pleegde, schilderde Van Gogh het landschap met de olijfbomen. Buiten, zo blijkt nu. De Nederlandse kunstschilder zou op die manier af te rekenen hebben gehad met planten, wind, stof, gras… en sprinkhanen. De onderzoekers konden zo enkele stukken van een insect terugvinden op het peperdure doek.

Iedereen die vreest dat de sprinkhaan een trage dood is gestorven, terwijl het insect uit de verf probeerde te spartelen, mag gerust zijn. Volgens de onderzoekers was het dier al dood toen het op het doek terecht kwam. “Er zijn geen sporen gezien waaruit blijkt dat de sprinkhaan probeerde weg te kruipen”, aldus de curator.

Wie zelf graag eens gaat kijken naar de sprinkhaan heeft pech. Niet alleen omdat het schilderij duizenden kilometers van ons verwijderd is, waar het in een museum in de Amerikaanse staat Kansas hangt. “Met het blote oog kan je hem niet zien”, geeft de curator immers toe. “Iedere dag kijken er enorm veel mensen naar dat schilderij en het is nog nooit iemand opgevallen. Al meer dan een eeuw lang niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer