© GDW

Ouders raken slaags op school: “Dit is puur racisme”

De politie is dinsdagnamiddag bij een dispuut op de speelplaats van de lagere school Piramide in Leopoldsburg moeten tussenkomen. Twee partijen raakten in een discussie door - volgens één partij - een vervelende opmerking over de Turkse taal en een hoofddoek. Dat ontaardde in een schermutseling en een scheldpartij. De schooldirectie heeft ondertussen besloten de vader een toegangsverbod te geven. “Dit is puur racisme”, zegt directrice Elly Huysmans.

Mireille Maes, Geert Van Baelen

De leerlingen van de lagere school in de Atheneumstraat waren dinsdag in hun nieuwe klasje uitgenodigd om kennis te maken met de juf en de klasgenoten. Op de speelplaats kwam het tot een discussie tussen een koppel en drie Turkse vrouwen. Elif Sogutcu (33): “Ik, mijn buurvrouw Hilal Cakir en haar gehandicapte zus Emine waren op de speelplaats Turks aan het praten. Een man riep plots ‘Hier wordt Nederlands gesproken’. Even later maakte hij ook nog een beledigende opmerking over de hoofddoek van mijn buurvrouw Hilal Cakir. Hij riep ‘doe die vod van je kop’. Ik antwoordde en toen liep het fout.”

Klusjesman

Juffen merkten dat er iets aan de hand was en eentje alarmeerde directrice Elly Huysmans. Zij kreeg de gemoederen niet meer bedaard en de politie werd erbij gehaald. Voor die arriveerden, kwam het tot een strubbeling tussen de twee partijen. Een aantal kinderen keek toe. Een klusjesman haalde de twee partijen uiteindelijk uit elkaar. Na verhoor gingen Hilal en Emine Cakir voor verzorging naar het ziekenhuis.

“Ik vind het zo erg dat dit gebeurde. En dan nog in het bijzijn van kinderen”, reageert de directrice. De school gaat het gerechtelijk onderzoek afwachten voor er stappen worden ondernomen. “De kinderen van de volwassenen die bij dit incident betrokken waren, zijn - net zoals alle kinderen - heel welkom in onze school. Zij kunnen hier niets aan doen.” De directie besloot om in te grijpen. De vader heeft een toegangsverbod gekregen. “Dit is puur racisme. Die man komt onze school tot nader order niet meer binnen”, aldus Huysmans.

Stappen

De Turkse vrouwen lieten gisteren al weten dat ze het hier niet bij laten en stappen zullen ondernemen. “Emine heeft schaafwonden aan het hoofd, op haar arm en benen. En ook haar duim vertoonde een open wonde. Hilal heeft last van hevige spierpijn.” Hilal zucht. “Het verschrikkelijkste is de haat die we voelden, dat doet pijn. Ik woon nog maar enkele maanden in Leopoldsburg en denk er nu al aan om terug naar Luik te verhuizen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER