© TONY VAN GALEN

Hasseltse onderzoekers ontwikkelen techniek die sterftecijfer voor hartinfarcten fors kan terugdringen

Onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis en de UHasselt hebben een methode ontwikkeld waarmee ze met MRI-scanners het zuurstoftekort in de hartspier vroegtijdig en accuraat kunnen opsporen bij patiënten zonder acute hartklachten. “Dankzij die nieuwe techniek kan het sterftecijfer voor hartinfarcten aanzienlijk worden teruggedrongen”, zegt dokter Olivier Ghekiere.

tomas

Vandaag wordt de weerslag van een vernauwing op de kransslagaders ‘invasief’ bepaald: de artsen brengen via de lies een katheter binnen in het lichaam van de patiënt en schuiven die op tot in de kransslagaders. “Zo’n katheter spoort het zuurstoftekort in de hartspier op”, aldus Ghekiere. “Als een vernauwing van de kransslagader zuurstoftekort veroorzaakt, moet de patiënt behandeld worden met een stent. Die houdt het bloedvat open en moet een hartinfarct in de toekomst vermijden. Als er geen zuurstoftekort is, krijgt de patiënt medicatie toegediend.”

Vorig jaar werden in België meer dan 27.000 stents geplaatst om een vernauwing op de kransslagaders te behandelen. “In minder dan 1.800 gevallen werd het zuurstoftekort via een katheter opgespoord. Zo’n onderzoek vergt immers meer tijd en brengt bepaalde risico’s met zich mee voor de patiënt”, klinkt het.

Nieuwe techniek

Slechts een derde van de minder ernstige vernauwingen op de kransslagaders veroorzaakt een zuurstoftekort in de hartspier. Voor twee derde van de vernauwingen is dus eigenlijk geen invasief onderzoek nodig. Er moet immers geen stent geplaatst worden. Daarom onderzocht Ghekiere voor zijn doctoraat of je de behandeling van patiënten met zo’n minder ernstige vernauwing ook kan bepalen met behulp van CT- en MRI-scanners. In totaal werden 50 patiënten onderzocht. De resultaten van de twee nieuwe technieken werden vergeleken met standaardbehandeling met katheter.

“We hebben ontdekt dat je bij minder ernstige vernauwingen het zuurstoftekort in de hartspier wel degelijk accuraat kunt nagaan met een MRI-scan. En ook met een CT-scanner konden we bij patiënten het zuurstoftekort in de hartspier opsporen.”, aldus Ghekiere. “Wel is verder onderzoek nodig om de bevindingen te bevestigen. Daarom zullen we de nieuwe methoden gaan testen op een grotere groep patiënten.”

Meer veiligheid, minder kosten

Ghekiere doceerde onlangs op het onderwerp binnen het Limburg Clinical Research Program. Daarin werken Limburgse artsen en academici aan de ontwikkeling van betere opsporing, behandeling en zorg van medische aandoeningen.

“De resultaten van dit onderzoek zijn een nieuwe stap in het verhogen van het comfort en de veiligheid van hartpatiënten”, zegt promotor en professor Paul Dendale. “Voor deze onderzoeken moet de patiënt niet opgenomen worden in het ziekenhuis, wat op zich al een enorme kostenreductie betekent. Het eigenlijke onderzoek duurt slechts 30 minuten en is niet-invasief – wat de risico’s sterk vermindert.”

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiac Radiology (ESCR) in Milaan. De studie werd er zelfs bekroond tot beste wetenschappelijk onderzoek. Later deze maand zal Ghekiere de resultaten ook nog bespreken op een congres in Chicago.

Sneller huidkanker opsporen

Nog in de medische wereld hebben studenten van de McCaster Universiteit in Hamilton een apparaat uitgevonden dat artsen moet helpen bij het snel identificeren van huidkanker. De uitvinding kreeg de naam sKan en gebruikt warmtedetectie om melanomen op de huid vroegtijdig op te sporen.

“Onderzoek toont aan dat kankercellen een hogere metabolische snelheid hebben dan normale weefselcellen. Hierdoor is kankerweefsel sneller in staat weer warm te worden dan niet-kankerweefsel”, klinkt het. “De sKan maakt gebruik van deze eigenschappen van de huid en is in staat om na het snel afkoelen van de huid met nauwkeurige temperatuursensoren de weefselgebieden te lokaliseren die sneller warmte genereren dan de normale weefselcellen. Een arts kan de bevindingen van de sKan gebruiken om aan te geven of de patiënt moet worden doorverwezen voor nader onderzoek of niet.”

De uitvinding viel meteen in de prijzen en ging met de James Dyson Award aan de haal. Die internationale award bekroont nieuw talent op het gebied van ontwerpen en techniek. In de top drie van de wedstrijd was nog een medische uitvinding terug te vinden: de Twistlight maakt gebruik van ledverlichting en zorgt ervoor dat naalden en katheters gemakkelijker in de huid van een patiënt kunnen worden gestoken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer