Parket vordert 9 maanden cel voor man die 9 fietsers aanreed in Lommel

Het openbaar ministerie heeft donderdag in de Beringse politierechtbank negen maanden cel gevorderd tegen Jan F. (31) die vorig jaar in Lommel negen fietsvrienden van de weg maaide en vluchtmisdrijf pleegde. Drie personen raakten daarbij zwaargewond. De betichte was op het moment van de feiten onder invloed van drank en drugs en zijn rijbewijs was ingetrokken. De Opglabbekenaar is in het verleden meermaals veroordeeld voor onder meer drugsdelicten en verklaarde nu clean te zijn. Over hoe hij de slachtoffers gaat vergoeden, gaf hij geen uitleg. “Ik was in die periode niet goed bezig. Mijn excuses kan ik nooit genoeg aanbieden”.

Geert Houben

De dertiger tekende samen met zijn advocaat Tom Van Overbeke present in de politierechtbank. “Ik deed niet veel goeds in die tijd. Het was geen schoon leven. Ik was verslaafd en leefde van de ziekenkas. Van het ongeval kan ik me niet veel meer herinneren. Ik kon niet helder meer denken”, zei een aangeslagen Jan F. De rechter en de procureur schetsten geen fraai beeld van de man, die vader is van twee geplaatste kinderen van vier en zeven. “Al acht jaar is hij aan drugs verslaafd. Het gaat om de grootste smeerlapperij, gemaakt met ontstopper uit de supermarkt. Hij hield zich in een milieu in Lommel en Balen op waar de ghb rijkelijk vloeide. Er viel zelfs ooit een drugsdode bij dat fraai ‘kliekske’”. De drugs kwamen hem op enkele veroordelingen te staan, waar onder 40 maanden cel. Ook kreeg hij eerder een boete voor het plegen van vluchtmisdrijf.

Hoofd uit het raam

Op die bewuste 5 april was Jan F. met de wagen van zijn vriendin die naast hem zat op weg naar Balen. Nadat hij eerder al een groep fietsers aan hoge snelheid ontweken had, liep het mis rond 14.00 uur. Jan F. reed in op de fietsvrienden en vervolgde zijn weg richting Balen. “Een getuige zag hoe hij zijn hoofd uit het raam stak omdat hij door de zwaar beschadigde voorruit niets meer kon zien”, klonk het in de rechtbank. Een dikke drie uur later wist de politie hem op te pakken met het schuim op zijn mond en rood aangelopen ogen.

Geen excuses

De slachtoffers waren niet in persoon aanwezig en lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaat Patrick Verachtert. Hij hekelde dat Jan F. nog nooit contact met de fietsers had opgenomen. “Hij heeft negen slachtoffers gemaakt. Nooit heeft hij ze een uitleg gegeven of zijn verontschuldigingen aangeboden. Dat is er echt over. Zeker op zo’n keerpunt in die mensen hun leven. Hem een straf met voorwaarden geven, is hier niet op zijn plaats”. “Ja waarom eigenlijk niet”, stelde de politierechter de vraag aan de betichte. “Ik wist niet of het een goed idee was. Ik denk niet dat ik iets goeds kon zeggen.” “Eigenlijk zou je de volgende 15 jaar de slachtoffers moeten bijstaan. Dat je een stuk van uw leven opoffert voor de slachtoffers voor de dingen die zijn niet meer kunnen doen, maar dat kan ik natuurlijk niet”, repliceerde de rechter. “Ik wil hem van de baan houden en vorder negen maanden cel”, aldus de procureur.

Advocaat Tom Van Overbeke sprak van een geluk dat er geen doden zijn. “Mijn cliënt was helemaal van de wereld. Nooit gaat hij dit nog goed kunnen maken. Heel zijn leven zal hij moeten werken om de schade te vergoeden. Als er iets goeds is aan dit verhaal dan is dat het ongeval voor hem een keerpunt geweest is. Hij is nu van de drugs af (al waren er daar geen medische bewijzen van) en terug aan het werk. Hem nu terug naar de gevangenis sturen, is een ticket terug naar af. Leg hem een straf met voorwaarden op.” “Niks hoor ik hier hoe hij de slachtoffers gaat vergoeden. Niemand houdt daar rekening mee. Ik hoor daar niks van in de pleidooien. Het blijft oorverdovend stil”, zei Verachtert tot slot. Vonnis op 7 december. Op 22 februari vervolgt het proces inzake de schadevergoedingen die Jan F. zal moeten ophoesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer