Direct naar artikelinhoud

Europa vindt geen meerderheid voor verlenging glyfosaatvergunning

Europa vindt geen meerderheid voor verlenging glyfosaatvergunning
Beeld BELGAONTHESPOT

Het is nog altijd onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Voor het voorstel om de mogelijk kankerverwekkende stof nog vijf jaar toe te laten is onvoldoende steun, bleek vanmorgen bij een stemming van experts van de lidstaten. Dat was eind vorige maand ook al het geval bij een voorstel voor een tienjarige verlenging.

Onder meer Frankrijk en Luxemburg stemden tegen. Parijs wil niet verdergaan dan drie jaar. 

Belgisch landbouwminister Denis Ducarme maakte op Twitter bekend dat er geen meerderheid is gevonden voor het nieuwe voorstel van de Commissie. Ons land pleit ervoor een plan op te maken voor de uitstap uit glyfosaat en vraagt steun van de EU voor de ontwikkeling van alternatieven voor de landbouw.

De licentie verloopt op 15 december. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. "Geen gekwalificeerde meerderheid vandaag bij de stemming", liet ook de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏ weten. "Goede uitkomst voor onze gezondheid en het milieu."

Mogelijk neemt de Europese Commissie nu zelf een besluit.

Twitter bericht wordt geladen...