Levensverwachting gedaald in 2015, vooral bij vrouwen

© shutterstock

De levensverwachting bij de geboorte in 2015 bedroeg 80,9 jaar. Dat is een lichte daling (-0,2) ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de meest recente sterftetafels van de Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium. Vrouwen leven nog altijd langer dan mannen, maar de kloof tussen beide geslachten neemt wel af.

mtm

De daling volgt na het herstel in 2013 en vooral in 2014. Voor de hele bevolking in België (beide geslachten) bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 80,9 jaar. Dat is een afname van 64 dagen vergeleken met het jaar voordien. De laatste twintig jaar bleef de gemiddelde jaarlijkse vooruitgang nochtans hoog met meer dan twee maanden (67 dagen). Enkel in 2012 was er ook een daling van de levensverwachting.

Als gevolg van de verdere vergrijzing van de bevolking nam het aantal geregistreerde overlijdens fors toe (+5,5%). Dat heeft net zoals in 2012 een onvermijdelijke impact op de evolutie van de levensverwachting bij de geboorte. De daling (-0,2) blijft echter beperkt tot de jaarlijkse cijfers.

Langetermijnevolutie blijft positief

Dankzij de driejaarlijkse cijfers kunnen we vaststellen dat de daling van 2015 geen grote impact heeft op de langetermijnevolutie, die duidelijk positief blijft. De analyse van de doodsoorzaken moet het mogelijk maken de onderliggende oorzaken van die daling bloot te leggen.

© Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium

Vrouwen leven gemiddeld 4,61 jaar langer

De lichte daling van de levensverwachting is minder uitgesproken voor mannen (-1 dag) dan voor vrouwen (-123 dagen). Daardoor wordt het verschil tussen beide geslachten kleiner, een evolutie die al aan de gang is sinds het midden van de jaren 90. Het verschil in levensverwachting bij de geboorte is echter nog steeds in het voordeel van vrouwen, aangezien de gemiddelde levensduur van mannen 78,55 jaar bedroeg, en die van vrouwen 83,16 jaar. Dat maakt een verschil van 4,61 jaar.

Kleinste daling in Brussels Gewest

Op gewestelijk niveau kende het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2015 de kleinste daling in levensverwachting met een afname van 20 dagen (-0,06 jaar). De levensverwachting bereikte er 80,86 jaar. In Vlaanderen kwam de daling uit op 64 dagen (-0,17 jaar), maar de levensverwachting bereikte er nog steeds het hoogste niveau van het land: 81,79 jaar. In Wallonië leidde de daling van 81 dagen (-0,22 jaar) tot een levensverwachting bij de geboorte van 79,26 jaar.

Buitenlandse bevolking

De buitenlandse bevolking in België had in 2015 nog steeds een iets hogere levensverwachting bij de geboorte dan de Belgische bevolking: 81,19 jaar voor de eerste tegenover 80,84 jaar voor de tweede. De afname was echter iets meer uitgesproken voor de buitenlandse bevolking (-0,24 jaar) dan voor de Belgische bevolking (-0,18 jaar), waardoor het verschil tussen deze twee groepen kleiner wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen