© Shutterstock

Helpt een kop warme melk om beter te slapen?

Je moeder heeft je tijdens een slechte nacht misschien een kop warme melk - al dan niet met honing - voorgeschoteld om beter te kunnen slapen. Maar helpt het drankje eigenlijk echt? Ja en neen, zo legt slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, uit.

vwh

“Het klopt wel en niet. Melk bevat het aminozuur tryptofaan, waardoor ons lichaam melatonine aanmaakt en we makkelijker indommelen. Maar het is zo dat we twee liter zouden moeten drinken voor we er enig effect van ondervinden”, klinkt het.

Slaapsignaal

Toch is het geen slecht idee om een warm drankje te nuttigen voor het slapengaan, maar dat kan ook gerust thee zijn. “De warmte van het kopje doet iets met ons lichaam. De poriën van onze handpalmen worden opengezet, wat de slaap bevordert. Het gaat niet over een grote temperatuursverandering, maar we krijgen een biologisch signaal waardoor ons lichaam zich klaarmaakt vor de nacht”, zegt Verbraecken.

Ritueel

De expert voegt eraan toe dat een warm drankje voor bedtijd ook een ritueel is. “Rituelen staan erom bekend dat ze de slaap bevorderen. Of je ook gewoon een kersenpitkussentje kan vasthouden als alternatief voor een warme drank, twijfelt de expert. “Op basis van de theorie over warmte klopt het wel, maar iets drinken is gezelliger. Je doet het meestal samen met iemand en hebt nog een ontspannen babbel voor je onder de wol kruipt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond