Zeven verdachten aanslagen Brussel voor raadkamer verschenen: “Het gaat te traag”

© BELGA

De Brusselse raadkamer heeft zich donderdag gebogen over de verdere aanhouding van Mohamed Abrini, Osama Krayem, Ibrahim Farisi, Bilal El Makhoukhi, Hervé B.M, Ali El Haddad Asufi en Youssef El Ajmi, verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem. De beslissing van de raadkamer zal in de loop van de namiddag vallen, zo melden de advocaten van de verschillende verdachten. Die vinden ook dat het onderzoek te traag vooruitgaat.

sdv

De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de “man met het hoedje” was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. Diezelfde dag werd ook Ossama Krayem opgepakt, die tot dan toe bekendstond onder de valse naam “Naïm Al Hamed”. Hij was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek.

© Photo News

Samen met Abrini en Krayem werden op 8 april in Laken ook de Rwandees Hervé B.M. (31) en Bilal El Makhoukhi (27) opgepakt. Beiden worden ervan verdacht dat ze Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces.

© Photo News

Ibrahim Farisi (27) werd op 11 april opgepakt, samen met zijn broer Smail (31). Smail Farisi had het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek gehuurd van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken zijn. De jongste Farisi gebruikte de flat om een OCMW-uitkering op te strijken en als liefdesnestje maar leende de flat uit aan Khalid EL Bakraoui. Na de aanslagen van 22 maart schakelde hij zijn broer in om het appartement van boven tot onder schoon te maken.

© Photo News

Ali El Haddad Asufi zou bij de voorbereiding van de aanslagen een logistieke functie gehad hebben en zou telefonisch contact met verschillende grote namen in het terreurdossier hebben gehad. De man wordt ook in verband gebracht met het appartement aan de Kazernenlaan, net als Bilal El Makhoukhi. Diens DNA werd aangetroffen op een lege verpakking van batterijen die in de flat lag. Vermoed wordt dat die batterijen gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam “Abou Imran”, wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.

“Maar voorlopig zijn we in het onderzoek nog niet verder geraakt dan zogenaamde aanwijzingen van de betrokkenheid van mijn cliënt”, zegt meester Koen Van Eecke, advocaat van Bilal El Makhoukhi. “Na vijf maanden onderzoek mag er zo langzamerhand wel wat meer concreet worden maar veel vooruitgang lijkt er de afgelopen maanden niet gemaakt te zijn. Als dat over twee maanden nog altijd het geval is, zal ik niet aarzelen de vrijlating van mijn cliënt te vragen.”

Youssef El Ajmi was dan weer een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui en Ali El Haddad Asufi. Hij zou ook in het appartement in Etterbeek geweest zijn waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid. Bovendien werkte de man tot voor kort bij een cateringdienst op Brussels Airport, die de vliegtuigen op het tarmac voorziet van maaltijden. Op de computer van El Ajmi werden ook berichten ontdekt die afkomstig zijn van een USB-stick van Khalid El Bakraoui, die zich in het station Maalbeek opblies. Die berichten herinneren er onder meer aan dat op Zaventem elke dinsdag vluchten naar Amerika, Rusland en Israël vertrekken. Op El Ajmi’s computer werd ook een bericht uit oktober 2015 gevonden waarin aangekondigd werd dat “één van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan”.

“Op dit moment is er weinig dat mijn cliënt in verband brengt met de aanslagen”, zegt meester Didier de Quévy, advocaat van Youssef El Ajmi. “Hij kende de Bakraoui’s inderdaad maar heeft alle contact met hen verbroken in november 2015. Het wordt tijd dat de speurders met wat meer elementen tegen hem afkomen, of ze gaan hem moeten vrijlaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen