Videospeler inladen...

Vlaamse ziekenhuizen verhogen ereloonsupplementen in eenpersoonskamers

Patiënten in Vlaamse ziekenhuizen moeten méér ereloonsupplementen betalen in eenpersoonskamers. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. De meeste ziekenhuizen vragen tot 150 procent extra, bovenop het officiële ereloon van de dokters. Wie kiest voor een eenpersoonskamer en rekent op zijn hospitalisatieverzekering, gaat best eerst na of die verzekering de aangerekende supplementen volledig terugbetaalt.

Zoals elk jaar heeft het socialistisch ziekenfonds opnieuw meer dan een half miljoen ziekenhuisfacturen van zijn leden geanalyseerd uit 2016. Zo wil het ziekenfonds nagaan hoeveel patiënten uit eigen zak moeten betalen. En daarbij neemt de studie vooral de ereloonsupplementen onder de loep. Die zijn sinds 2013 verboden in twee- of meerpersoonskamers, maar mogen wél nog in eenpersoonskamers.

150 procent

De Vlaamse ziekenhuizen verhogen de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers, zo blijkt. Tot voor kort vroegen nog één op de drie ziekenhuizen niet meer dan 100 procent extra, bovenop het ereloon. Nu is dat nog één op de zes. Want alsmaar méér ziekenhuizen rekenen tot 150 procent aan supplementen, bovenop het ereloon.

"We stellen stilaan vast in Vlaanderen dat ziekenhuizen het verbod op supplementen in tweepersoonskamers en ook de regeringsbesparingen compenseren met méér supplementen in eenpersoonskamers", zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds. "Door de hogere supplementen moeten patiënten in een eenpersoonskamer meer uit eigen zak betalen, ruim vijf keer zoveel zelfs als in een tweepersoonskamer."

Wie in het ziekenhuis wordt opgenomen en kiest voor een eenpersoonskamer, rekent meestal op een terugbetaling door zijn hospitalisatieverzekering. "Maar hospitilisatieverzekeringen vergoeden vaak maar supplementen tot 100 % bovenop het ereloon", waarschuwt Callewaert. "Als ziekenhuizen méér gaan vragen, dreigen patiënten daar hun broek aan te scheuren. Vóór ze worden opgenomen, kunnen ze dus best nagaan of hun hospitalisatieverzekering de aangerekende supplementen volledig vergoedt."

(lees verder onder de beelden van minister De Block)

Videospeler inladen...

Grote verschillen

In de Vlaamse ziekenhuizen betaalt een patiënt gemiddeld 1.325 euro uit eigen zak in een eenpersoonskamer. Bijna twee derden van die som zijn ereloonsupplementen. Die bedragen gemiddeld 114 procent bovenop het ereloon.

Maar er zijn in Vlaanderen grote verschillen tussen de provincies. Antwerpen is de duurste provincie met 130 procent supplementen, gevolgd door Vlaams-Brabant (122 %) en Oost-Vlaanderen (110 %). De goedkoopste provincies zijn Limburg (94 %) en West-Vlaanderen (97 %).

Ook al stijgen de ereloonsupplementen, toch zijn de Vlaamse patiënten betrekkelijk goed af. Want in de Waalse ziekenhuizen liggen de supplementen nog  ruim de helft hoger. En de Brusselse ziekenhuizen spannen helemaal de kroon : daar zijn de supplementen bijna dubbel zo hoog als in Vlaanderen.

Beperken en afschaffen

Het socialistisch ziekenfonds vindt het hoog tijd om paal en perk te stellen aan de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers. "In een eerste fase vragen we om die supplementen in te perken, bijvoorbeeld tot 100 % bovenop het ereloon", zegt Paul Callewaert. "Maar op termijn willen we de ereloonsupplementen graag overbodig maken. Voorwaarde is dan wel dat de ziekenhuizen beter gefinancierd worden vanuit de overheid."

"Het is niet logisch dat een patiënt voor eenzelfde behandeling zoveel meer betaalt in een eenpersoonskamer, vergeleken met een tweepersoonskamer", vindt Callewaert. "Wel logisch is dat een patiënt meer betaalt voor extra comfort. En in die zin kunnen we wel leven met de kamersupplementen in eenpersoonskamers."

Meest gelezen