Regisseur Jan Verheyen verdedigt vriend Bart De Pauw: “Wat nu gebeurt, is onomkeerbaar en niet in verhouding”

© jvdp - katrijn van giel

Regisseur Jan Verheyen, die een goede vriend is van Bart De Pauw, reageerde donderdagavond al aan onze krant over het ontslag van De Pauw bij de VRT. Vrijdagochtend gaf hij ook een reactie aan Radio 1.

lbo

Verheyen vraagt zich af of de gevolgen voor De Pauw wel in verhouding zijn met de klachten. “Does the punishment fit the crime”, zegt Verheyen op Radio 1. “Daar had de VRT rekening mee moeten houden. VRT is hierin trouwens ook rechter en jury tegelijk”. Verheyen wijst er ook op dat er geen strafklacht is. “In het geval van Bart is er een beschuldiging en dan meteen een veroordeling. De fall-out is ook onmiddellijk en verstrekken doordat Bart een publiek persoon is.”

LEES MEER. VRT zet Bart De Pauw aan de deur: dit wordt de televisiemaker verweten

Volgens Verheyen heeft de VRT deze zaak dus niet goed aangepakt. “Bart had bij een klacht daarover moeten aangesproken worden. Nu is er niet echt een verdediging gevoerd. Ze hadden hem een ernstige tik op de vingers moeten geven. Maar wat er nu gebeurt, is dermate onomkeerbaar en staat, met de elementen die we nu hebben, niet in verhouding. De VRT had dit kunnen inschatten.”

LEES OOK. BV’s reageren verdeeld op het ontslag van Bart De Pauw: “Walgelijk hoeveel Vlamingen #MeToo plots afdoen als heksenjacht”

De regisseur heeft het ook over de gevolgen voor het gezin van Bart en iedereen die voor het productiehuis van Bart De Pauw werkt. “Want, en dat is misschien ironisch, het zijn nu bijvoorbeeld ook de vrouwen van Koeken Troef!(het productiehuis van Bart De Pauw waar de VRT voorlopig niet meer mee zal samenwerken, red.) die op zoek moeten naar ander werk.”

“Ik ken Bart intussen meer dan 20 jaar”, zegt Verheyen ook nog aan radiozender MNM. “Ik heb zelf noch op mijn sets waar Bart als acteur was, noch op de sets van de programma’s van Bart waarin ik wel eens te gast was, ooit iets gemerkt van spanningen of wat dan ook.”

LEES MEER. Actrices getuigen: “Maandenlang sms’te hij, bijna elke nacht: ik wil met u naar bed”

Verheyen benadrukt wel dat het goed is dat er, zoals bij de VRT, een charter bestaat die onderlinge relaties kadert. “We mogen, en moeten, klachten van vrouwen meer au serieux nemen dan wat we vroeger hebben gedaan. Maar de balans mag ook niet overslaan. Ik heb hierbij het gevoel dat de weegschaal doorslaat naar een kant die me ongemakkelijk maakt.”

Donderdagavond had Jan Verheyen al aan onze redactie gezegd dat hij verrast is. “Ik heb nooit iets gemerkt. Geen grensoverschrijdend gedrag en ook geen spanningen in het team rond hem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen