Direct naar artikelinhoud
Crisis Catalonië

Parlementsvoorzitster en Puigdemont naar Europees Hof voor Mensenrechten

Carme Forcadell, voorzitter van het Catalaanse parlement.Beeld REUTERS

De Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell en de afgezette minister-president Carles Puigdemont gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een beslissing van het grondwettelijk hof in Madrid aanvechten. Dat meldt het Spaanse persbureau Efe. Forcadell heeft intussen ook de gevangenis verlaten, na de betaling van een borgsom van 150.000 euro.

Het Spaanse hooggerechtshof had gisterenavond de voorlopige hechtenis van Forcadell wegens "rebellie" bevolen, als gevolg van de goedkeuring van de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement. De rechter oordeelde wel dat de parlementsvoorzitster voorlopig kan worden vrijgelaten als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.

Forcadell, die een nacht in de cel in Madrid had doorgebracht, heeft dat bedrag vandaag overgemaakt. Intussen is ze weer op vrije voeten.

Gisteren moesten ook vijf andere leden van het Catalaanse parlement in Madrid voor de rechter verschijnen, maar zij werden meteen vrijgelaten. Vier van hen - Lluis Corominas, Lluis Gino, Anna Simo en Ramona Barrufet - moeten wel binnen de week een borgsom van 25.000 euro ophoesten. Joan Josep Nuet kreeg geen voorwaarden opgelegd. 

Acht Catalaanse ministers zitten nog altijd in de cel in Madrid, tegen de afgezette premier Carles Puigdemont en vier andere ministers loopt een Europees aanhoudingsbevel. Zij bevinden zich momenteel in ons land.

Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft intussen vier klachten vanuit Catalonië ontvangen, zo meldt een woordvoerder. Een van de klachten werd al op 18 oktober ingediend en was afkomstig van de Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell. Ook de intussen afgezette minister-president Carles Puigdemont heeft het verzoek ondertekend.

De in totaal 77 Catalaanse politici klagen aan dat het Spaans grondwettelijk hof een plenaire zitting van het Catalaanse parlement had verboden. Het grondwettelijk hof nam die beslissing op 5 oktober, uit vrees dat de Catalanen zouden overgaan tot het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Het EHRM ontving daarover ook een andere klacht, die afkomstig was van een Catalaanse burger.

De twee andere klachten zijn eveneens van burgers. Zij klagen aan dat de oprichting van een kiescommissie voor het Catalaanse referendum "werd tegengehouden door het Spaans grondwettelijk hof en dat de leden van dat comité veroordeeld werden tot boetes van 6.000 euro per dag".

Het Europees Hof benadrukt dat de vier zaken zich nog in een inleidende fase bevinden. Het is nog niet zeker dat de klachten ontvankelijk worden verklaard.