"Stairway to heaven" is dan toch géén plagiaat

Klassieker "Stairway to heaven" is dan toch geen plagiaat. Na een aanslepende procedureslag heeft een achtkoppige jury in Los Angeles in hoger beroep beslist dat er te weinig "intrinsieke gelijkenissen" zijn tussen het bekendste nummer van Led Zeppelin en "Taurus" van Spirit.

De klacht tegen Led Zeppelin werd twee jaar geleden ingediend door erfgenamen van de Amerikaanse gitarist Randy California, van de groep Spirit. Het proces tegen de rockgroep was al half juni van start gegaan. Vandaag kwam de jury tot een besluit.

Volgens de jury hadden Led Zeppelinleden Robert Plant en Jimmy Page wel degelijk de toegang tot instrumentaal nummer "Taurus" van Spirit, een groep waar ze eind jaren 60 verschillende keren mee optraden. Toch heeft Michael Skidmore, die de plagiaatklacht indiende, volgens hen onvoldoende bewezen dat er "intrinsieke gelijkenissen" bestaan tussen "Stairway to heaven" en het vermeende geplagieerde nummer "Taurus".

Plant en Page, die elke stap in het proces van nabij opvolgden, hebben voorlopig niet gereageerd op de uitspraak. Skidmore en zijn advocaten zijn naar eigen zeggen "ontgoocheld en van streek".

Meest gelezen