Massa volk op afscheid slachtoffer aanslag New York: “Je was een schitterende mama”

In het West-Vlaamse Oostnieuwkerke vond zaterdagvoormiddag de begrafenis van Ann-Laure Decadt plaats. De 31-jarige moeder van twee jonge kinderen werd op 31 oktober aangereden tijdens een aanslag met een truck in New York en overleefde het niet. Er daagden 1.700 mensen op, een deel daarvan trotseerde het slechte weer en volgde de begrafenis buiten op een groot scherm.

bfr

Ann-Laure Decadt was met haar moeder en twee zussen op citytrip in New York toen het noodlot toesloeg: om 15.05 uur precies draaide terrorist Sayfullo Saipov (29) ook West Street (in Manhattan) op, aan het stuur van een gehuurde pick-up. Hij stuurde zijn voertuig midden in de massa en doodde daarbij acht mensen. Daarbij dus ook de 31-jarige Ann-Laure uit Oostnieuwkerke (Staden), moeder van twee kindjes: een van drie jaar, een van amper drie maanden.

“Vijf jaar geleden stonden we hier nog voor je huwelijk”

Voor een wake vrijdag daagden al 2.000 mensen op, op de begrafenis waren naar schatting 1.700 mensen aanwezig. Het grootste deel ervan trotseerde het koude weer en volgde buiten op een groot scherm. Zij hoorden onder meer de vader van het slachtoffer, Frank Decadt. “Vijf jaar geleden stonden we hier samen voor jullie huwelijk. Een veelbelovend huwelijk. Ik kan niet beschrijven welk onrecht je is aangedaan. Had iedereen jouw ingesteldheid dan zou de wereld er heel anders uit zien. Ons gezin zal nooit meer hetzelfde zijn”, zei de aangeslagen man. “Het deed me zo deugd dat jullie met zijn vieren naar New York waren gegaan. Maar een absurde aanslag en het lot hebben er iets onbegrijpelijks van gemaakt.”

Ook Friedel en Justine, de zussen van het slachtoffer, getuigden. “We kunnen niet geloven dat we niet meer kunnen dansen in ons hotel in New York, dat we niet meer kunnen samen eten op zondagavond. Wat een mooie herinnering moest worden eindigde in een nachtmerrie. Je was een schitterende mama. Door je twee kinderen zullen we herinneren hoe je was. We zullen hen met liefde omringen.”

Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, woonde de plechtigheid ook bij. “Ons land is in rouw na hetgeen er gebeurd is. Ik vind het dan ook belangrijk om hier aanwezig te zijn. We worden elke keer wakker geschud door terrorisme.” Burgemeester Francesco Vanderjeugd kende Decadt. “Ze was een geëngageerd, warm figuur in onze gemeente. Vandaag is onze gemeenschap in diepe rouw. De manier waarop is niet te vatten.”

© Stefaan Beel

© Stefaan Beel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER