Giftige rook door brand in container Engie Electrabel: veiligheidsmaatregelen opgeheven

Er is zaterdagmiddag een brand uitgebroken in een container met lithiumbatterijen op de terreinen van Engie Electrabel in Drogenbos. Het gemeentelijk rampenplan was een tijdje van kracht in Drogenbos en de afrit Anderlecht-Industrie op de Brusselse Ring werd in beide richtingen afgesloten. De buurtbewoners moesten een tijdlang ramen en deuren gesloten houden.

mtm

De container vloog zaterdagmiddag in brand op de terreinen van Engie Electrabel, en niet UCB Pharma zoals eerst gemeld werd. De brand veroorzaakte een grote rookwolk die licht giftig zou zijn. “Maar de ordediensten waren snel ter plaatse”, aldus burgemeester Alexis Calmeyn. “De rookwolk trok richting Brussel, maar op 300 meter afstand van de site is die volgens onze metingen al niet meer giftig.”

De rookwolk dreef richting Brussel en ook in Vorst en Ukkel werd de inwoners gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Aan de automobilisten in de buurt werd gevraagd om hun ventilatie uit te zetten. Enkele buurtbewoners zouden al geklaagd hebben over een irritante stank “van verbrande plastic”.

Uit nieuwe metingen is gebleken dat de luchtkwaliteit opnieuw normaal is, waardoor alle preventieve veiligheidsmaatregelen opgeheven mogen worden, klinkt het. “Er is geen gevaar meer voor de gezondheid, noch voor het milieu.” Volgens de burgemeester van Drogenbos Alexis Calmeyn raakte één brandweerman lichtgewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER