Sandra Bekkari heeft alle lof voor witloof: drie recepten én tips om de groente klaar te maken
Enkele weken geleden liet ik jullie in deze rubriek al proeven van mijn gegratineerde hesprolletjes met witloof. Benieuwd hoe je de typisch Belgische groente verder nog kan klaarmaken, zonder dat het te zwaar wordt? Hierbij mijn drie suggesties!
Witloof-preisoep met appel
Voor 1 pot / Bereidingstijd: 35 minuten
1 kg grondwitloof • 1 witte ui, grofgesneden • 2 teentjes knoflook, geperst • 1 el olijfolie • wit van 2 preistengels • 1 grote, zoete appel, geschild en in stukjes • 1 1⁄2 l groentebouillon • snuifje kurkuma • zwarte peper • verse bieslook, fijngesneden
Snij het witloof middendoor en verwijder het onderste harde gedeelte, want dat smaakt bitter. Snij het witloof in stukken.
Stoof de ui en de knoflook aan in olijfolie, voeg de prei en appel toe en stoof een drietal minuten. Voeg het witloof toe en stoof nog heel even mee. Niet te lang, want dan wordt de soep bitter.
Voeg de groentebouillon, kurkuma en flink wat zwarte peper toe en laat 25 minuten sudderen.
Mix en werk af met verse bieslook.
Tip: ook lekker met verse, met de hand gepelde garnalen
Witloofbootjes met kingkrab en granaatappel
Voor 10 hapjes / Bereidingstijd: 15 minuten
1 ei, hardgekookt • 150 g kingkrab • 1 volle el Griekse yoghurt • mespuntje rode currypasta (natuurvoedingswinkel of supermarkt) • 1 tl olijfolie • sap van 1 citroen • 1 el platte peterselie, fijngehakt • zwarte peper • snufje fleur de sel (of zeezout) • 10 blaadjes witloof • 2 el granaatappelpitjes
Pel het ei en plet het met een vork.
Meng het krabvlees met de yoghurt, de currypasta, het ei, de olijfolie, het citroensap en de peterselie. Meng en kruid met zwarte peper en zout en zet koel. Vul de witloofblaadjes met de krabvulling en werk af met een snufje fleur de sel en de granaatappelpitjes.
Tip: rol de granaatappel op een werkblad terwijl je er hard op duwt. Snij de vrucht doormidden en klop met een lepel op de schil, zodat je de pitjes gemakkelijk kan verwijderen. De granaatappelpitjes kan je afgesloten een paar dagen in de koelkast bewaren.
Slaatje van witloof, veldsla en kip met honing-mosterdvinaigrette
Voor 2 personen / Bereidingstijd: minder dan een half uur
3 stronkjes fijnproeverswitloof, in fijne ringen • 3 el natuuryoghurt • 1 el rozijntjes • zwarte peper • snufje zeezout (of fleur de sel) • enkele broccoliroosjes • 250 g kipfilet, in blokjes • cajunkruiden • olijfolie • een portie veldsla • 10 honingtomaatjes, gehalveerd • enkele walnoten, in grove stukken
Voor de vinaigrette met honing en mosterd
4 el walnootolie • 1 el wittewijnazijn • 1 el mosterd • 1 el honing (acacia) • zwarte peper
Meng het witloof met de yoghurt en de rozijntjes en kruid af met peper en zout.
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Kook of stoom de broccoliroosjes beetgaar.
Kruid de kipfilets met cajunkruiden en bak in olijfolie.
Leg de veldsla, tomaatjes en kip op een bord en werk af met de vinaigrette en gehakte walnoten.
EXTRA TIPS
• Gestoofd witloof dat daarna nog even kort aangebakken wordt in de pan? Daar hoort de smaak van boter bij! Zonder is het gerecht simpelweg niet even lekker. Ik gebruik niet zo heel vaak boter in de keuken, maar af en toe een beetje ... dat kan heus geen kwaad. De kunst schuilt gewoon in maat houden. In het geval van gestoofd witloof betekent dat dat je fiftyfifty werkt: halveer de gebruikelijke hoeveelheid boter en vul aan met olijfolie. Het perfecte compromis!
• Onder een witloofslaatje wordt al snel een kwak mayonaise gemengd. Geen probleem, maar maak je mayonaise wel zelf op basis van een gezonde olie, zoals olijfolie of (iets neutraler van smaak) koolzaadolie. Om het gerecht wat lichter te maken, kan je mayonaise aanlengen met volle natuuryoghurt. Of je gebruikt gewoon enkel natuuryoghurt in je witloofslaatje. Goed afgekruid met peper en zout en met wat rozijntjes erbij? Heerlijk!
• Zo maak je homemade mayonaise:klop een ei los, voeg er 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels citroensap en1 eetlepel water aan toe en mix in een hoge, smalle maatbeker met een staafmixer. Voeg langzaam olijfolie of koolzaadolie toe terwijl je blijft mixen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de mayonaise wordt. Kruid met peper en fleur de sel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer