Direct naar artikelinhoud
Update

Van Overtveldt haalt uit naar Rutte: "België afschilderen als economische woestijn is enkele bruggen te ver"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

In Nederland schreeuwt de oppositie moord en brand over het plan van premier Rutte over het afschaffen van de dividendbelasting. Rutte verdedigt zich door onder andere naar België te verwijzen. "Een onhandige reactie", klinkt het op het kabinet van premier Michel. "Wat Rutte zegt, klopt niet", klinkt het dan weer bij minister van Financiën Van Overtveldt.

De afschaffing van de dividendbelasting, die in Nederland 15 procent bedraagt, veroorzaakt heel wat ophef in Nederland, onder meer bij de oppositie. Zij zien het afschaffen sowieso niet zitten, omdat het de schatkist 1,4 miljard euro kost.

Rutte verdedigt de afschaffing als noodzakelijk voor het behoud van bedrijven en banen. Daarnaast verwijst de premier ook naar ons land. "Als we die belasting niet schrappen, gaan we België achterna. Daar hadden ze vroeger veel multinationals. Nu is er maar één internationaal opererend bedrijf over: AB InBev. De rest is vertrokken", aldus Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. Die steek onder water is opvallend, zeker gezien de goeie relaties tussen Rutte en zijn Belgische ambtgenoot

De Nederlandse premier Mark Rutte.Beeld ANP

Verder weigerde Rutte al namen te noemen van bedrijven die zouden hebben gepleit voor de afschaffing. "Het is niet aan mij om deze contacten te specificeren", liet hij de Tweede Kamer weten. Hij heeft het over vertrouwelijke gesprekken.

Kabinet premier Michel: "Onhandige reactie"

"Dit is een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland. Maar ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid." Dat valt te horen op het kabinet van premier Charles Michel. 

Op het kabinet vinden ze de uitspraken vooral een teken van onwetendheid. "De uitspraak toont aan dat Mark Rutte vooral heel slecht geïnformeerd is", zegt woordvoerder Barend Leyts. "De minister-president kent blijkbaar énkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein".

'De uitspraak toont aan dat Mark Rutte vooral heel slecht geïnformeerd is'
Kabinet premier Michel

Dat België niet aantrekkelijk zou zijn voor buitenlandse investeerders, klopt dan ook niet. Leyts verwijst onder meer naar de recente hervorming van de vennootschapsbelasting, "waardoor het nominaal tarief in België voor grote bedrijven daalt tot 25 procent in 2020". "De verlaging van de arbeidskost is een feit en zorgt voor meer jobs. Ook door de voorgestelde fiscale consolidatie blijft België heel aantrekkelijk om te investeren." 

Van Overtveldt: "Wat Rutte zegt, klopt niet"

Wat Rutte zegt, klopt niet, reageert ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan VRT. "Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen", stelt hij. "België gaan afschilderen als een economische woestijn is niet één, maar toch wel enkele bruggen te ver." 

Van Overtveldt verwijst daarbij naar het jongste rapport van de Europese Commissie, wat volgens de minister bewijst dat ons land heel wat vooruitgang geboekt heeft op vlak van gezondmaking van de economie. Wel erkent hij dat er nog "werk aan de winkel is". 

VBO

VBO-topman Pieter Timmermans noemt de uitspraken van Rutte "op zijn zachtst uitgedrukt bizar" en "kort door de bocht." Timmermans is gedelegeerd bestuurder bij het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO). "Alsof wij hier maar één multinational zouden hebben. Ik kan er zo tientallen opnoemen."

'Bij ons zijn de maatregelen trouwens al genomen, in Nederland moet dat nog gebeuren'
Pieter Timmermans

"Een overdreven opmerking" dus, te meer omdat België de laatste jaren heel wat maatregelen heeft genomen om het investeringsklimaat te verbeteren, meent de VBO-topman, die onder meer verwijst naart de taxshift en de verlaging van de vennootschapsbelasting. "Die heeft Rutte duidelijk niet meegenomen in zijn redenering. Bij ons zijn de maatregelen trouwens al genomen, in Nederland moet dat nog gebeuren", merkt Timmermans fijntjes op.